tanítás nélküli munkanap

2019.12.09. 14:00

Célszerű minél hamarabb terelgetni a tanulókat egy biztos életpálya felé

Pályaorientációs napot tartottak szombaton délelőtt a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskolában. A program a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával jött létre.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

A felső tagozat pályaválasztást segítő programokon, az alsósok pedig kézműves-foglalkozáson vettek részt a szombati tanítás nélküli munkanapon a Dózsa Iskolában.

Ebben a korban még minden érdekli a diákokat – nehéz a döntés

Az általános iskolák számára kötelezően tartandó pályaorientációs nap megszervezésében a dunaújvárosi iparkamara segédkezett. Kőhalmi Kálmán pályaorientációs tanácsadó lapunknak elmondta, a szombati nap folyamán 750 kisdiák vett részt a korosztályuknak megfelelő tanácsadásokon és előadásokon. A nap folyamán delegációval érkezett több helyi oktatási intézmény, a többi között a DSZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, a DSZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája vagy a DSZC Hild József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája is, de képviseltette magát a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság is. A vendégeknek köszönhetően a 6-7-8. évfolyamosok előadásokat hallgathattak, bemutatókat nézhettek meg és pályaorientációs teszteket tölthettek ki, az 5. osztályos tanulók pedig a Papírmúzeumban tehettek látogatást. A 7-8. évfolyam már érdeklődési kör alapján is választhatott, milyen programon vegyen részt, de forgószínpad szerűen valamennyi csoport betekintést nyerhetett a helyi középiskolák lehetőségeinek kínálatába.

A kézműves foglalkozáson való részvétel már orientálhatja a diákokat egy leendő szakma felé Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Miklós Gabriella felsős igazgatóhelyettes azt mondta, annak jelentős anyagi vonzata miatt a pályaorientációs nap az iparkamara támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. Néhány évvel ezelőtt a hasonló programokat saját erőből, lelkes szülők bevonásával bonyolították le, az iparkamarás együttműködésnek köszönhetően azonban ez most praktikusabban és magas szakmaisággal valósulhatott meg. A tanárnő hozzátette, a közös munka nem merül ki a pályaorientációban, hiszen a tanév során számos más programon is részt vehettek a dózsások, úgy mint az üzem- vagy tanműhely-látogatások vagy a Szakma Sztár Fesztivál.

Amíg a felsősök a szakképzés rendszerét és önmaguk kvalitásait ismerhették meg, addig az alsó tagozatosok 11-féle kézműves-foglalkozáson vehettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!