Gyógyító képzelet

2019.11.24. 15:30

Gondolkodj pozitívan! – életet menthet

A helyi Egészségfejlesztési Irodában (továbbiakban csak „EFI”) számos szakkör, klub, tanácsadás működik. Ezek egyike a Gyógyító képzelet is.

Morva Dávid

Furán hangzik nem? Gyógyító képzelet.

Első blikkre a „városi voodoo” egyik alcsoportjába sorolná az ember, holott sokkal hétköznapibb és megfoghatóbb témáról van szó.

A saját magam életéből, tapasztalataiból kiindulva tudom, hogy vágyunk dolgokra – nagy felfedezés Sherlock. Ilyenek vagyunk. Rajongásunk tárgya lehet valamilyen anyagi dolog (ruha, autó, berendezési tárgy, lakás, etc.) vagy párkapcsolat, esetleg maga a boldogság, de ilyen lehet egy betegségből történő gyógyulás is.

Pontosan ez utóbbi elérésében segít(het) az EFI jövő januárban kezdődő foglalkozása, amelynek a neve:

Gyógyító képzelet

Általánosságban a foglalkozásról tudni érdemes, hogy egy tíz alkalomból álló sorozatról van szó, amelyet Gál Attila kineziológus vezet. A programba – amelyet egyszer már lefolytattak az intézmény szervezésében – súlyos betegséggel küzdők jelentkezését várják. A másfél órás foglalkozásokat az előzetes tervek szerint szerda délelőttönként tartják az Egészségfejlesztési Iroda épületében. A programra – amely 2020 január végén indul – az Egészségfejlesztési Irodán keresztül lehet jelentkezni egészen, 2020 január 15-ig.

Gál Attila kineziológus Fotó Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A pozitív gondolkodás csodákra képes

Kevés, a fent leírt mondatnál közhelyesebb dolgot hallottam, ugyanakkor pontosan azért közhely, mert igaz.

Maradva a példámnál, korábban, ha valamilyen vágyamat elképzeltem – évekkel ezelőtt a fél vesémet adtam volna egy wankel-motoros sportkocsiért, a részleteket a cikk legkevésbé sem PR mivolta miatt, fedje jótékony homály – hirtelen az agyam tudat alatt elkezdte azokat a járműveket keresni az utakon. Nem lett belőlük több sem a városban, sem a környezetemben, mégis minden nap a fejemhez kaptam:

„heuréka, megint ott van egy”.

Ilyen az emberi agy. Elkezd fókuszálni azokra a jelenségekre, amelyekre vágyunk, ha úgy tetszik, azokat a célokat akarja megvalósítani, amelyeket az egyén el szeretne érni – ezt már nem én, hanem Gál Attila kineziológus mondja, így szemléltetve a gondolatiság pozitív hozadékait.

A módszer alapjául szolgáló művek Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Sikeres és működő modell

A Gyógyító képzelet foglalkozás egy, Magyarországon már évek óta működő – a Nyírő Gyula kórház pszichiátriai osztályán már évek óta sikerrel alkalmazott – módszeren alapszik. Ennek alapköve Carl Simonton: A gyógyító képzelet című műve illetve Emil Coué: Elméd gyógyító hatalma. Fontos, hogy a módszer kiegészítésként szolgál a hagyományos terápiás kezelés mellett. Ennek alátámasztására végeztek kutatásokat. E szerint Carl Simonton, illetve pszichológus felesége 1974–78. között csaknem 160 gyógyíthatatlannak diagnosztizált beteggel foglalkozott, közülük 63-an életben maradtak, és átlagosan 24 hónappal tovább éltek, mint amit az előzetes diagnózis jósolt.

A közösség ereje

A tíz alkalomból álló sorozat egy előre meghatározott tematika alapján épül fel. Az elméleti tanulás mellett főként gyakorlati és otthoni feladatokkal tréningezik a résztvevőket. A foglalkozások elméleti részeiben olyan témákat érintenek majd, mint például a pozitív gondolkodás, relaxáció, gyógyító vizualizáció, neheztelés oldása, viszonyunk a halálhoz. Emellett egy másik, igen fontos szegmense is van a programnak, ez pedig a közösség ereje. A visszajelzések alapján, a szakember kiemelte, fontos, hogy ezek a betegek együtt lehetnek, megoszthatják egymással a tapasztalataikat, így egyfajta önsegítő körként működhet a csoport. Hiszen „amilyen gondolat betölt áthat és ural, az megvalósulni igyekszik, amennyiben ez emberileg lehetséges”- szól Coué I. törvénye a pozitív gondolkodásról.

Joggal merül fel az olvasóban a kérdés, hogy: Ennyire egyszerű, az egész? Természetesen nem, hiszen wankel-motoros sportkocsim azóta sem lett, bármennyire is szerettem volna. A pozitív gondolkodás pedig, egy olyan letaglózó élethelyzetben, mint amibe egy súlyos betegséggel küzdő ember kerül, összehasonlíthatatlanul másabb, mint amiben ezen sorok írója, amikor a nemlétező garázsában, keresi a nemlétező autócsodát.

Már emiatt is megéri jelentkezni a csoportba. No nem a sportkocsi, hanem a gyógyulás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!