Skike

2019.05.01. 11:30

Dunaújvárost is meghódítja az új sportág?

Új hóbort hódít. A „skike” névre keresztelt sport mindössze 20 éve létezik, de máris rengeteg követővel rendelkezik. Dunaújvárosban Szenczy Tibor karolta fel.

Morva Dávid

Én magam is hitetlenkedve forgattam a szemeimet amikor tudomásomra jutott, hogy létezik ilyen sportág, a főszerkesztő Úr pedig a mai napig nem volt képes megtanulni a nevét, holott Ő hívta fel rá a figyelmem. A szóban forgó mozgásforma nem más, mint a „skike” (ejtsd:szkájk), vagyis terepgörkorcsolya ami egyre népszerűbb kis hazánkban. Dunaújvárosban Szenczy Tibor igyekszik meghonosítani a sportágat, de mielőtt bárki fejvesztve rohanna hozzá, hogy kipróbálja, nem árt tudni néhány dolgot.

A skike egy változata Fotó:internet

Mi az a SKIKE?

Az eszközt, ezzel együtt pedig magát a sportágat egy osztrák úriember, bizonyos Otto Eder alkotta meg, még 1997-ben. A sportág atyja megcsinálta az első terepgörkorcsolyát.

Az első ”skike„ néven futó darab 2000-ben jelent meg. A skike a Nordic görkorcsolya egy fajtája, amit terepeken is kipróbálhatnak a vállalkozó kedvűek. Az alábbi videón látható, milyen is a skike a gyakorlatban. A módosításoknak köszönhetően a korcsolyázásnak nem jelent akadályt az erdős terület és a sziklásabb vidék sem.

Fő a biztonság

Gyorsulás, görkorcsolya, terep. Ez jól hangzik ugyan, de könnyen baleset lehet a vége, ha nem vigyázunk. Az eszköz fejlesztése közben a biztonsági szempontokat sem hanyagolták el. A fékek használata egyszerű, és hatékony lassulást tesznek lehetővé a terepgörkorit viselő számára. Emellett szükség van bukósisakra, és más egyéb védőfelszerelések használatára egyaránt, akárcsak a görkorcsolyánál. Továbbá a védőkesztyű és a védőszemüveg is ajánlott.

Fontos, hogy a skike nem igényel speciális lábbelit, annak ellenére, hogy nem rendelkezik beépített cipővel. Bár többnyire túracipőt használnak a skikeoláshoz, ez nem alapkövetelmény. Maga az eszköz minden cipőmérethez igazítható.

Dunaújvárosban

Az új hóbort természetesen városunkba is eljutott. Nálunk Szenczi Tibor igyekszik meghonosítani a sportágat. A negyvenöt éves lokálpatrióta januárban határozta el, hogy életmódot vált, ehhez pedig a rendszeres sportolás elengedhetetlen. A korábbi katona futással próbálkozott, amelynek majdnem térdműtét lett a vége. Eztán talált rá a Nordic Walkingra, azonban ez sem volt teljesen megfelelő. Aztán egy ausztriai túrán találkozott először a terep görkorcsolyával.

Szenczy Tibor

- Biciklitúrán vettünk részt a családdal, és egyszer csak elsuhant mellettünk egy csapat „görsíelő”. Nagyon jó volt látni, hogy két lábon olyan sebességet érnek el, mint mi biciklivel. Akkor kezdtem el érdeklődni igazából a sportág iránt, illetve ennek a terepváltozata iránt. A futótechnika azonos a sífutókéval. Ráadásul bothasználattal a tempó növelhető. A sífutók a skike- nak köszönhetően egész évben tréningezhetnek. Elkezdtem komolyabban érdeklődni, hogyan miként lehetne ezt behozni az országba, illetve Dunaújvárosba.

A keresés végül meghozta az eredményt, hiszen Szenczy Tibor talált egy olyan klubbot amely ezzel foglalkozik. Sőt, az egyesület vezetője az a hölgy, aki behozta ezt a mozgásformát az országba. Az általa vezetett klub tagjai szinte minden hétvégén szerveznek túrákat a dunakanyarba. Az újvárosi férfinak végül lehetősége nyílt kipróbálnia a skike-ot.

- Nagyon nagy élmény volt kipróbálni, ugyanakkor nehezebb mint amilyennek elsőre tűnik, hiszen 4-5 technikája van amivel haladni lehet. Ez a csoport egyébként csinál tréningeket, hogy az egész csapattal lejönnek, adják a felszerelést és megmutatja ennek a technikáját. Ezt szeretném elhozni ide a városba.

Ehhez azonban megfelelő számú jelentkezőre van szükség. Így aki kedvet kapott a sportág kipróbálásához jelentkezzen az alábbi elérhetőségek valamelyikén testmagasság és lábméret megadásával.

  • telefon: +36 30 8224145 – Szenczy Tibor
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!