Kékben ragyogott a főtér

2019.04.06. 07:00

Az autizmus szemléletformáló minifesztiválja

Kecskés Rózsa és a Jószolgálati Otthon munkatársai idén negyedik alkalommal szervezték meg a Ragyogj kékben, Dunaújváros! című szemléletformáló minifesztivált.

Tóth Alexandra

Három nappal az autizmus világnapja után Dunaújváros figyelmét is felhívták arra, hogy „együtt könnyebb”. A rendezvény célja az volt, hogy a lakosság figyelmét ráirányítsák erre a tízezreket érintő állapotra.

A programok délután kettőkor kezdődtek a Városháza téren. Először a Jószolgálati Otthon autista fiatalokból álló kórusa, a Kék Hangok énekelte az „Ezt a földet választottam” című számot Klép Tamás zongorakísérete mellett. Eztán Cserna Gábor és Kecskés Rózsa köszöntötték a téren lévő embereket. A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy autista társaink ugyanúgy teljes életet

Cserna Gábor és Kecskés Rózsa köszöntötte a téren lévőket

élnek, élhetnek Dunaújvárosban, mint bármelyikünk. Városunknak szüksége van minden polgárára, felnőttre és gyermekre, egészségesre és fogyatékossággal élőre egyaránt. Cserna Gábor megköszönte Kecskés Rózsának, az intézmény igazgatójának és Dunaújváros díszpolgárának azt a munkát, amivel létrehozták a rendezvényt. Visszaemlékezett arra, hogy ez év elején egy személyszállító kisbusszal gazdagodott az otthon, s arra, hogy a DLSZ támogatásával tavaly őszre elkészülhetett a sérült gyermekek és fiatal felnőttek fejlesztésében oly fontos Snoezelen-terápiás szoba. Kecskés Rózsa megköszönte az önkormányzatnak a támogatást, valamint pár szóban bemutatta a közönségnek, hogy mit is jelent az autizmus, s azt, hogy miként kellene hozzáállni egy autisztikus spektrumzavarral élő emberhez.

A tegnapi program a Jószolgálati Otthon lakóiról szólt, nekik rendeztek műsort a Városháza téren Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Az időjárás nem volt kegyes a résztvevőkhöz és a fellépőkhöz sem, a záporok ellenére azonban program nem maradt el. A nap folyamán zenés-táncos bemutatókat láthattak a téren, működött kézműves sátor, ahol a „jószolisok” munkáit vásárolhattuk meg, a színpadot pedig a Bánki, a Pannon és a Lorántffy középiskolák diákjai által készített molinók díszítették. Délután természetesen összeállt a hagyományosnak mondható kék, élő puzzle, ami az autizmus egyik szimbóluma is. Az este során pedig több könnyűzenei koncerten szórakozhattak a jelenlévők. (Az esti fellépést a Rockbox együttes egyik zenészük megbetegedése miatt kénytelen volt lemondani. – a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!