mi is erős, szabad országot szeretnénk

2019.03.18. 14:00

Örökségünk emlékezni a dicső múltra, a hőseinkre

Mezőfalván, Nagyenyimen és Kisapostagon is ünnepséggel, koszorúzással emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire és hőstetteire.

Horváth László

Mezőfalván március 14-én a Petőfi Sándor Általános Iskola tornatermében tartott ünnepségen a hetedikesek léptek fel. Jaksics Erzsébet intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a tanulók előadásában a ´48-as események zenés, zászlós és táncos feldolgozását láthattuk. Befejezésül a Petőfi emlékfalnál az osztályok képviselői elhelyezték a tisztelet virágait és mécseseit. A község részéről az iskolán kívüli Petőfi táblánál intézmények és civil szervezetek koszorúztak.

A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak március tizenötödikei műsorát láthatták, hallhatták az érdeklődők Nagyvenyimen

Nagyvenyimen március 14-én a Kossuth iskolában szintén a diákok évfordulóhoz méltó műsora keretezte az ünnepséget. Előtte Vargáné Kaiser Katalin, a község polgármestere mondta el ünnepi gondolatait. Szép és helyes dolog ez a visszaemlékezés, mert fontos példát mutatni a mai fiataloknak. Azonban a mai napon nem csak a múltról kell szót ejteni, hanem a jövőről is, mert akkor vagyunk hűek 1848 szelleméhez, ha szembenézünk a mostani kor kihívásaival. Olyan országot vágyunk, ami nem kifizethetetlen államadósságot hagy a gyermekeinkre, hanem lerakja a gyarapodás alapjait. Ahogyan a márciusi ifjak, mi is erős, szabad Magyarországot szeretnénk építeni, benne egy fejlődő Nagyvenyimmel – hangsúlyozta Vargáné Kaiser Katalin.

Zászlófüzér tette még ünnepibbé a mezőfalvi diákok műsorát
Fotók: a szerző

Kisapostagon március 15-én, pénteken a községi kultúrház termében szülők, civil szervezetek képviselői és az ünneplő kisapostagiak előtt először Nagy Attila polgármester emlékezett a márciusi forradalom történelmi mozzanataira. Beszédében kiemelte, hogy a ´48-as szabadságharc történelmünk olyan eseménye volt, amely mozgósította és összefogta az egész magyar nemzetet. Ez az örökség ad erőt nekünk, magyaroknak a jelenben és a jövőben. Csak akkor lehetünk eredményesek, ha ez az összefogás a mai korban is megvalósul. A köszöntő szavakat követően a kisapostagi Lilaakác Dalkör, a kisapostagi nyugdíjasok képviselőinek, valamint a Benedek Elek Tagiskola diákjainak ünnepi műsorát láthattuk. A megemlékezés befejezéseként a résztvevők átvonultak a Petőfi ligethez, ahol az önkormányzat és a civil szervezetek nevében megkoszorúzták Petőfi Sándor mellszobrát.

Nagy Attila és Márkli János is koszorút helyezett el a Petőfi szobornál

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!