Egy év híján húsz éve

2020.09.11. 07:30

Szeptember 11.

Talán a világ tíz legismertebb eseménye között említhetjük a 2001. szeptember 11-i amerikai tragédiát. Az al-Kaida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Egy év híján húsz éve ennek.

Várkonyi Zsolt

A hijacked commercial plane crashes into the World Trade Center 11 September 2001 in New York. The landmark skyscrapers were destroyed in the attack. The all-out war on terrorism unleashed by Washington after the attacks marked a turning point in US-Arab relations and nowhere more so than in once top ally Saudi Arabia. With 15 of the 19 suicide hijackers carrying Saudi nationality and mastermind Osama bin Laden being the scion of a leading Saudi family, the desert kingdom and world oil kingpin, suddenly found itself on the frontline of the war on terror prosecuted by US President George W. Bush. AFP PHOTO SETH MCALLISTER / AFP PHOTO / SETH MCALLISTER

Közel háromezren haltak meg. Persze sorolhatnánk azt, hogy milyen sokan haltak meg értelmetlenül a történelmi háborúkban, járványokban, természeti csapások következményeiként. Ez a 9/11-nek mondott sorscsapás azonban más volt. Szemünk előtt vált köddé biztonságunk egy darabja. Örökre belénk égett, hogy e békebeli európai vagy amerikai valóságban sem vagyunk biztonságban.

Szemünk előtt vált köddé biztonságunk egy darabja

Várkonyi Zsolt

Egy videóban akkor bin Laden nyilvánosságra hozta, hogy az al-Kaida vállalja a felelősséget az Egyesült Államokban történt terrortámadásokért, valamint hozzátette, hogy a terrorakciókat azért hajtották végre, mert „szabadok vagyunk… és újra szabad nemzetet szeretnénk. Ha aláaknázod a mi biztonságunkat, mi is aláaknázzuk a tiédet.” Bin Laden – a világ csendőreként fellépő Egyesült Államok felé – tolmácsolta Mohamed próféta azon tanítását is, amely tiltja a „hitetlenek arab területen való tartózkodását”. Az ilyen akciók sajnos pontosan tervezhetők, következményei azonban beláthatatlanok. A hivatalos egymásnak feszülésnek rendre civil áldozatai is vannak. Most, hogy egyre jobban forrong a világ, Európa és Amerika gazdasági és politikai súlya, ha nem is rohamosan, de csökken, nem ártana előre gondolkodni úgy másfél, két évtizeddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!