A DH Egypercese

2018.11.06. 07:30

Önmentegetés

Pekarek János

Fotó: Pixabay

Öreg barátom (vagy pontosabb úgy írni: még nálam is öregebb barátom...) egész kis dolgozatban foglalta össze észrevételeit a gyógyszerekhez mellékelt terjedelmes betegtájékoztatókról. Rá roppant jellemző módon nagyon visszafogottan fogalmazta meg álláspontját, amely szerint ezeken a – nem éppen öregek számára: rendkívül apró betűkkel nyomtatott – tájékoztatókon a felsorolt rengeteg tudnivaló között elvész a lényeg.

Ennek egyik oka a sok idegen szó, szakmai kifejezés. Elvégre a betegek elsöprő többsége nem orvos, ápoló vagy gyógyszerész: számukra semmit sem jelentenek az olyan szavak, mint például a betegtájékoztatókban sűrűn előforduló „aceklofenák”, „acetilszalicilsav” vagy „pantoprazol”. Igaz, az interneten többnyire utána lehet nézni ezeknek – de egyrészt e magyarázatok sem mindig érthetők, másrészt éppen az egészségügyi személyzet berzenkedik a legjobban az ellen, hogy a beteg az internetről tájékozódjon...

De mit kezdjen a beteg például az olyan megjegyzésekkel, mint „...különleges óvatosságra van szükség”, netán „...szívproblémákat okozhat”. S akkor mi van? Mit tegyen a beteg? Ne szedje a felírt gyógyszert?

Az még súlyosabb problémákat okozhat.

Az ilyen kitételek még csak nem is az orvosoknak szólnak, akik amúgy is tisztában vannak ezekkel a körülményekkel és kezelésükkel. Mindez csak a gyárak önmentegetése...

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!