A DH Egypercese

2018.10.19. 07:30

Megújuló energia

Bajusz György

Fotó: Pixabay

A közelmúltban járta be a hír a nagyobb híroldalakat, hogy az Európai Unió eltörölte, illetve nem hosszabbította meg a behozatali tilalmat a kínai napelemekre. Az egész tilalmat az európai gyártók, belső piacok védelmében hozta a unió. A kínaiak dömpingáron adták a saját gyártású napelemeiket, így az európai gyártók tönkrementek volna.

A tilalom feloldásának az oka, hogy már nem indokolja semmi a fenntartását, vagy ha igen, annál jóval nagyobb súllyal esik latba a polgárok igénye az olcsó megújuló, tiszta energiára. Ennek megfelelően most már szabad az út a kínai napelemek előtt is. Bár a kínai termékekre lehet mondani, hogy silányak, alulmaradnak az európai termékekkel szemben, viszont a napelem esetében az egyik legnagyobb fejlesztő ország Kína. De azért alaposan meg kell nézni, hogy mit vásárolunk. Viszont ha beengedik az európai piacra a kínai napelemeket, annak ármérséklő hatása lesz. Igaz, nem azonnal, de mindenképpen érződni fog a közeljövőben a rendszerek árában. Így talán több családi házon és épületen tűnnek fel a napelemek. A háztartások kevesebb beruházással szerezhetik be a napelemes rendszereket, és így függetlenedhet az adott szolgáltatóktól.

Ezzel mindenki jól jár, a lakosság is, az ország is, kevesebb rezsiköltség, kevesebb energiafogyasztás, kisebb mértékű környezetszennyezés.

Vezető képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!