megrázó helyzet

2018.06.13. 06:30

Vannak, akik soha nem térnek vissza

A hétvégén Szerbiában, egy, a magyar határhoz közeli településen jártam. Sok magyar él ott, az anyaországi nemzetséggel békében.

Várkonyi Zsolt

Barátságos, befogadó emberek az ott élő magyarok, akikkel természetesen az élet nagy dolgairól is szót váltottunk. Ami szíven ütött, az a kivándorlás ténye és mértéke, hiszen majd´ tíz éve több mint tízezren, még közel két éve is hatezer-ötszázan lakták a települést, ahol ottjártunkkor már alig öt és félezren élnek. A helybéliek szerint a tendencia sajnos folytatódik, annak ellenére, hogy egy több száz helybélit foglalkoztató műtrágyagyár is üzemel itt. Persze az egykori Jugoszlávia lakói talán a török nemzetiség után a második legnagyobb népcsoport volt, amely Németországba vagy Ausztriába járt dolgozni.

A mostani helyzet ennél megrázóbb, hiszen sokan családostul hagyták el a települést, ami egyben azt is jelenti, hogy soha nem térnek már oda vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!