jó reggelt, Dunaújváros!

2018.03.02. 06:30

A legenda pedig erősebb a tényeknél

A családi legendárium szerint olyan zord újvárosi télben születtem és cipeltek haza kölcsönautóval, hogy a hadsereget is kivezényelték, lánctalpasok hóekéztek, miegymás.

Szabó Szabolcs

Forrás: shutterstock.com

Fotó: nd3000

Március elején születtem, a dátum is megvan: 1982. Utánakutattam kicsit a mítosznak, és hát hó tényleg volt akkor mifelénk, meg hideg is. Lánctalpasokat nem említ az akkori napi sajtó, de hát még korlátos volt az információs szabadság is. Az én kisfiam már úgy cseperedik, hogy a „mikor apád szüle­tett, akkora hó volt, hogy…” kezdetű mítoszt mantrázzák felé minden családi, fagyhíres rendezvényen. A legenda pedig erősebb a tényeknél, mert a fikció indái bilincselik át.

A pszichológia ismeri a kognitív torzítás fogalmát, azaz szép kis öncsalásokkal építjük fel a túlélést is segítő álmítoszainkat. Csütörtök hajnalban –18 fokban kezdtem el futni az alsó Duna-parton, és elhittem, bírni fogom, mert anno a hóekés lánctalpasok hoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!