jegyzet

2021.06.19. 15:00

„Belépés csak engedéllyel”

Morva Dávid

Fotó: shutterstock

A címben leírtakat a koronavírust megelőzően leginkább különböző boltok, gyárak vagy ipari létesítmények személyzeti bejáratainak ajtaján lehetett olvasni. Manapság azonban kis túlzással mindenhol ezzel a felirattal találkozhatunk, azzal a különbséggel, hogy maszkhoz, vagy védettségi igazolványhoz kötik a vizitet.

Sokhelyütt sokfélét olvastam ebben a témakörben, dühös és kevésbé dühös hozzászólások garmadájával találkoztam a virtuális térben, oltás mellett és oltás ellen érvelve az intézkedés diszkriminatív jellegét firtatva.

Ez utóbbi azonban számomra több, mint érdekes

Morva Dávid

Eddig ugyanis nem láttam, dühös tinédzsereket tiltakozni a trafikok előtt, mondván: ők ugyan nem töltötték be a tizennyolcadik életévüket, de attól még szeretnének bemenni dohány és-vagy szeszeszital vásárlásának céljából. Életkoruk alapján ugyanis hátrányosan érinti őket a szabályozás.

Hasonló a helyzet a jogosítvánnyal is. Ahhoz, hogy a volán mögé üljünk előtte egy hosszú, fáradtságos – és költséges – procedúrán kell átmenni, hogy az ehhez szükséges papírok megszerzése után végre tényleg vezethessünk. Ennek ellenére, nem találkoztam olyan hozzászólással, aki megkérdőjelezte volna a jogosítvány létjogosultsátá, sem olyannal aki ezért utcára volnult volna és kardoskodott volna a jogsi nélküli vezetés mellett.

Természetesen attól, hogy ezek a szabályok léteznek, nem jelentenek biztosítékot arra, hogy senki nem dohányzik tizennyolc év alatt, sem pedig arra, hogy kevesebb baleset lesz az utakon. De az esélyt legalább megadjuk vele magunknak.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!