vélemény

2020.07.07. 07:30

A mese nem kihagyható

Török Tímea

Budapest, 2018. április 17. A Süsü, a sárkány címû bábfilmsorozat eredeti bábfigurái: Sárkányfûárus, Királyfi és Süsü az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának kiállítótermében 2018. április 17-én. A bábokat és a díszleteket Lévai Sándor tervezte, a mese forgatókönyvét a Nemzet Mûvésze díjjal kitüntetett Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas író, költõ írta. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Zih Zsolt

Gyakorló anyaként naponta szembesülök vele, hogy a gyerekek figyelmét már egészen kis koruktól képesek pisszenéstelenre lekötni az okoseszközök. A találkozás szerintem kikerülhetetlen. De ha mesét is néz rajta a gyerek, az élőszavas esti meseolvasást nem tudja pótolni. Mert minden közös mese a saját életünkről szól. Mi magunk vagyunk a hős legkisebb királyfi, akivel a csodálatos dolgok megtörténnek, például megküzdünk a sárkánnyal. Szimbolikus módon ott vannak benne a konfliktusok és a szorongások legyőzésének módjai. Sajátos irracionalitással, mágikus módon készít fel a létre, a racionális döntésekre, ezért a mese nem kihagyható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!