Domborzatunk

2018.10.11. 07:30

A felületesség egyben egész mentalitást jelez

A maga nemében gyönyörű ingatlanhirdetést olvastam a minap egy internetes lapban.

Pekarek János

Fotó: pixabay

A hozzánk közeli Kulcs eladó ingatlanjait vették sorra, kiemelve a község kedvező adottságait. Majd ezzel zárták a cikk felvezetését: „Kulcs, a Csepel-sziget legdélibb települése...”

Mint tudjuk, Kulcs a Duna fő ágának nyugati oldalán fekszik, a Dunántúlon, semmi köze a Csepel-szigethez, nem is ahhoz a megyéhez tartozik (Pest), mint a sziget, hanem Fejérhez, mint szomszédai. Legfeljebb annyiban lehet összehozni a Csepel-szigettel, hogy a Dunán átnézve az első szárazulat, amit Kulcsról látni, az bizony a sziget. Ennyi.

Szót sem érdemelne talán ez a felületesség – ha ez a hiba nem jelezne egyben egy egész mentalitást.

Azt, amelynek hitvallói számára Budaörsnél véget ér a világ, és csak Hegyeshalomnál kezdődik újra. Magyarország csak Budapestből áll, no meg valami izé... közelebbről meg nem határozott vidékből. Ennek jegyében szól úgy minden második hír az országos rádióadókból, hogy „baleset történt a Gizella utca és Erzsébet út sarkán.” De melyik városban, ember?!

E csököttségről anno egy térkép is született, Marabu alkotása: Magyarország domborzata. A karikatúrán Budapest piros korongja, majd: „Budapesttől nagyon messzi sík vidék. Budapesttől odébb eső hegyek. Budapesten nem átfolyó folyó. Budapesttől srégen lévő tó”...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!