DH egypercese

2018.10.06. 12:00

Arad üzenete

Várkonyi Zsolt

Az „1848–49-es forradalom és szabadságharc után a világ épp­oly közönnyel nézte a nagyhatalmi erőszak tombolását és terrorját, mint 1956-ot követően, vagy akár napjainkban. Ám a múltban elszenvedett sérelmek miatt a mai nemzedékeknek nem szabad elfordulniuk Európától – mondta mintegy másfél évtizede Pomogáts Béla. – A magyarságnak arra kell törekednie, hogy minél jobban tudja érvényesíteni érdekeit az Európai Unió tagjaként. A trianoni kényszerrendezés következményeinek felszámolására, a darabokra tépett nemzet lelki és szellemi újraegyesítésére kell törekedni.”

Arad üzenete az is, hogy a becsületes küzdelem a megalkuvó és a mindent elfogadó magatartással ellentétben mindig esélyt ad az először reménytelennek látszó, később sikeres ügyek megoldására, győzelemre vitelére. Európa mai helyzetében ez is példa lehet a nemzetek, nemzetállamok számára, hogy egymással következetesen összefogva meg tudják tartani azt az önállóságot, amelyért elődeink már többször megharcoltak. A nemzet tragédiája mögött ott vannak az emberi sorsok is, a kivégzés előtt álló vértanúk jellemformáló üzenetével: haza és család. E két dolog, amelyre ma nekünk különösen nagy figyelmet kell fordítanunk, hogy ne válhassanak kiüresedett, tartalom nélküli fogalmakká. Október 6-a a nemzet gyásznapja. Pedig valójában ez a nap mutatja a nemzet valódi nagyságát. Mint annyiszor történelmünk során, a megalázott, magára hagyott, szétdarabolt magyarság emlékezetét, igazi egységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!