Vasmű

2016.11.24. 15:30

Sikeres volt a megújító audit - Jól működik a vállalat integrált irányítási rendszere

Dunaújváros - A Det Norske Veritas (DNV) független tanúsító cég által végrehajtott megújító auditon sikeresen vizsgázott az ISD Dunaferr Zrt. Integrált Irányítási Rendszere (IIR).

Dér Tünde

A cégnél egyidejűleg három rendszerszabvány szerint auditálták a működés megfelelőségét. Az ISO 9001 minőségirányítási rendszer (MIR) működtetése során a termék megfelelőségét arra alapozzák, hogy a terméket olyan minőségirányítási rendszer keretei között állítják elő, amelyből a vevői igényeknek megfelelő termék kerül ki. Tehát a cég szabályozott és ellenőrzött folyamatokkal rendelkezik, ahol meghatározott ellenőrzési pontok vannak és szükség esetén a beavatkozásokat is megteszik.

Az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) az, amelyet a legszélesebb körben alkalmazzák a világon. Alapvető elkötelezettsége a szennyezés megelőzése, a törvényeknek való megfelelés és a KIR folyamatos javítása.

Az OHSAS 18001 (MEBIR) egy nemzetközileg elismert munkahelyi egészségvédelmi és biztonságirányítási rendszerszabvány, mely keretet ad a munkahelyi egészségi és biztonsági kockázatok feltárásához és hatékony kezeléséhez, beleértve a törvényeknek való megfelelést, amelyek a cég tevékenységeire és meghatározott veszélyeire vonatkoznak.

A felülvizsgálat tapasztalatait záróértekezleten összegezték. A megújító auditon felkészülten helytálltak a Dunaferr szakemberei. A feltárt eltéréseket azonnali intézkedésekkel kijavították, megoldották Fotó: ISD Dunaferr

A Dunaferrnél azért került sor megújító auditra, mert az IIR-rendszertanúsítványok hároméves érvényességi ciklusa hamarosan lejár. Ezért egy sokkal részletesebb, mélyebbre ható és szélesebb körű tanúsítói felülvizsgálat történt októberben, mint az évenkénti felügyeleti auditokon.

Az audit során - a MIR, KIR és MEBIR szakterületek mellett - a kiválasztott és felülvizsgált termelőterületek a Lemezalakítómű és a Fémbevonómű voltak, ahol az auditorok mindhárom szabvány szerint megvizsgálták a rendszer elemeit és bizonyítékokat gyűjtöttek a működés megfelelőségére vonatkozóan. Az október 10-től 14-ig tartó megmérettetésen felkészülten helytálltak a Dunaferr szakemberei.

A feltárt eltéréseket az auditált területek azonnali intézkedésekkel kijavították vagy megoldották. A DNV az ötnapos felülvizsgálat után összegezte a tapasztalatokat. Az észrevételek mellett számos pozitív megállapítás is történt a Dunaferr irányítási rendszereinek működtetésére vonatkozóan.

A felülvizsgált területeken észlelt észrevételekre és fejleszthető területekre olyan módon kell helyesbítő intézkedéseket hoznia a szakmai apparátusnak, hogy azok már elősegítsék az új, 2015-ben kiadott MIR- és KIR-rendszerszabványok szerinti tanúsítást is a jövő évi DNV-audit során. Ezért a 2017 novemberéig tartó időszak az ISD Dunaferr Zrt.-nél egyben egy felkészülési periódus az új ISO 9001 és ISO 14001 szabványokra való áttérésre és sikeres tanúsíttatásukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!