Vasmű

2013.02.15. 15:51

Se megegyezés nincs, se sztrájk

A vasműs szakszervezetek érdekeltek a középtávú megállapodásban - de ehhez feltételük a február 15-éig aláírt megállapodás az idei 5,2 százalékos emelésről. Ilyen még nincs.

Pekarek János

"Közelednek az álláspontok az ISD Dunaferr Zrt. és a szakszervezetek között" - áll a vasmű vezetése által pénteken délután kibocsátott közlemény címében. Ami némiképp optimista, abban a tekintetben, hogy a vezetés a megegyezésre tett javaslatát a  kollektív szerződésben előírt utolsó napon: pénteken délben terjesztette elő, s erről csak hétfőn dönthetnek a szakszervezetek.

Akkor válik el legkorábban, hogy valóban közeledtek-e az álláspontok... 

Ami a számokat illeti, a távolság csökkent: eddig 5,2 százalékos bér- és szociálisjutattás-emelést követelt a két vasműs szakszervezet  míg a cégvezetés 2,1 százalékos bérfejlesztést javasolt. Hozzátéve, hogy a 13. és a 14. havi fizetést idén visszatartanák (ennek mintegy 3,8 milliárd forintos összegéből újítanák fel  az I-es kohót). Ezt 2014-ben és 2015-ben fizetnék ki, ha a cég helyzete lehetővé tenné.  

Tavaly 3,1 százalékos béremelés volt a vasműben: 1 százalék az úgynevezett kormány által elvárt emelés, míg 2,1 százalék a tervezett évi béremelés első része. A második 2,1 százalékos  részről az év végéig elhúzódó, sikertelen tárgyalásokat folytattak a felek. Talán ennek hatására a szakszervezetek: a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet idén leszögezte, hogy a kollektív szerződésben előírt határidőig, azaz február 15-ig meg kell állapodniuk az ez évi béremelésről.

A már folyó tárgyalások közben az érdekvédők egybehangzóan leszögezték, hogy a megállapodás elmaradása esetén február 20-tól általános sztrájkot szerveznek, készek megakadályozni az ukrán acél bevitelét a vasműbe, és újabb tiltakozó demonstrációt szerveznek a budapesti orosz nagykövetség elé. A cégvezetés furcsállotta, hogy a még véget nem ért tárgyalások közben az érdekvédők munkabeszüntetést helyeztek kilátásba. Ám ennek ellenére csak az utolsó pillanatban változtattak 2,1 százalékos, a szakszervezetek által elfogadhatatlannak és tárgyalásra alkalmatlannak nevezett béremelési javaslatukon. 

Hétfőn, február 18-án  reggelre hirdetett szövetségi tanácsülést a Vasas szakszervezet: erre meghívták az Ifjúsági Szervezet vezetőit is. Itt kellett volna kimondani a végső szót a sztrájkról. Ám  most a vezetés új ajánlatáról kellene kimondani a végső szót. Ebben az ajánlatban (lásd keretes írásunkat) egy középtávú megállapodás témakörei is szerepelnek.  

 


A jövőbeni témakörök

A cégvezetés az alábbi pontokat javasolja:  

- a 13. és a 14. havi bér kérdése,  modernizációs és felújítási projektek az ISD Dunaferr Zrt-nél

- a kollektív szerződés korrekciója, az új Munka Törvénykönyve változásainak átvezetése

- inflációt figyelembevevő alapbéremelés 

- törzsgárdakötvény

- az érdekképviseletekkel történő együttműködés formáinak megtárgyalása (középtávú szerződés).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!