Vasmű

2016.08.04. 14:15

Rendezvények a kohóátépítés örömére

Dunaújváros - Látványos össznépi szabadtéri rendezvénnyel és magas rangú vendégek részvételével megtartott ünnepélyes avatással is köszöntötte az ISD Dunaferr a kettes számú nagyolvasztó sikeres átépítését. Mellékletünkben az emlékezetes eseményekre tekintünk vissza.

Szirmai György

Július 25-én kormányzati, önkormányzati tisztségviselők, a Vnyesekonombank vezetője és munkatársai, az átépítésben részt vevő cégek képviselői, meghívott vendégek és a Dunaferr menedzsmentjének tagjai gyülekeztek, hogy részesei legyenek a kettes kohó hivatalos átadásának. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A nemzetiszínű szalag átvágásával avatták fel a kettes számú nagyolvasztót

Házigazdai minőségében elsőként Evgeny Tankhilevich cégvezető köszöntötte a megjelenteket. Bizakodásának adott hangot, hiszen a nehézségek ellenére ismét fontos események történnek a vállalatcsoport életében. Az egyes kohó 2014-es átépítése után a kettes nagyolvasztó felújítása is sikeresen megtörtént, ez az örömteli tény pedig hosszú időre meghatározza a cég életét. A pénzügyi helyzet nehéz, ám az uniós szankciók ellenére, a segítségnek és a dunaferres kollektíva áldozatvállalásának köszönhetően a fejlődés jellemző a vállalatcsoportra. A folytatásban a meleghengermű fejlesztése a következő feladat, ami lehetővé teszi az eddigieknél is rugalmasabb vevőkiszolgálást, kis szériás megrendelések teljesítését.

A magyar ipari termelés egyik legmeghatározóbb vállalata a Dunaferr, amely meghatározó szerepet vállal a kormány iparosítási programjának megvalósulásában, amelynek révén az elmúlt hat év alatt a magyar ipari termelés 24,3 százalékkal növekedett és idén májusban 9,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - fogalmazott beszédében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, csak az tud erős és versenyképes maradni ma Európában, akinek erős ipara van. Éppen ezért 2010-ben a kormány úgy döntött, hogy az ország újraiparosításával erős alapot ad a magyar gazdaság versenyképességének.

Annak érdekében, hogy a dunaújvárosi kohászati kombinát újra régi fényében csillogjon, olyan beruházásokat kell végrehajtani, amelyek lehetővé teszik, hogy a vállalatcsoport meg tudjon felelni a legmodernebb kor kihívásainak - jegyezte meg Szijjártó Péter. Hangsúlyozta: a Dunaferr a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóiparban is fontos szerepet játszik és egyre fontosabb beszállítóvá válik. A magyar gazdaság szerepét alapvetően meghatározó autóipar egyre nagyobb mértékben számít a Dunaferrben előállított termékekre és alapanyagokra. A most felújított kettes számú kohó élettartama 12 év, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az autóipar kiszolgálása hosszú távon megtörténhessen. Emellett a paksi atomerőmű bővítése kapcsán is számítanak a Dunaferr munkájára. Az atomerőmű két új blokkjának felépítéséhez félmillió tonna hengerelt acélra lesz szükség, melyet a dunaújvárosi vállalat állíthat majd elő - mondta a miniszter.

Szikraesőben dolgozó olvasztárok

A sajtótájékoztatót követően a Nagyolvasztóműben folytatódott a program, ahol a nemzetiszínű szalag átvágása után Miklós István kohómester a hagyományokhoz hűen egy palack pezsgőt tört el a kohó páncélzatán, majd következhetett az ünnepélyes csapolás. A megjelent vendégek élénk figyelemmel kísérték a nyitás folyamatát, a kivágódó szikraesőt és a nyersvas feltűnését taps köszöntötte. Az ISD Dunaferr Zrt. kettes számú kohója hivatalosan is üzembe állt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!