Vasmű

2013.02.20. 12:10

Megkezdődött a sztrájk a vasműben

Az előre meghirdetett időben, szerdán 13 órakor megkezdődött a sztrájk az ISD Dunaferr Zrt-nél. Egyelőre a két hengerműben és a szállítóknál zajlik.

Pekarek János

Szabó László, a meleghengermű darukarbantartó üzemének művezetője szakszervezeti aktivista is egyben. Úgy véli, határozottan ki kell állniuk a dolgozók érdekeiért, nem szabad tovább halogatni!

A Dunaferr két nagy szakszervezete,  a Vasas és az Ifjúsági szervezi a határozatlan időre szóló, általános munkabeszüntetést. A sztrájk oka, hogy február 15-ig nem sikerült aláírni az idei bérmegállapodást.  A sztrájkba  egyelőre a meleg- és a hideghengengermű dolgozóit, illetve a gyár szállítóművének  egy részét vonták be a szakszervezetek.  Huszonnégy óránként mintegy háromszáz ember vesz részt közvetlenül a munkabeszüntetésben: ennyi elég, hogy megakadályozzák, de legalábbis súlyosan megnehezítsék a cég termelését.

A   jövő hétre tervezik az ukrán acél beszállításának megakadályozását, illetve a demonstrációt a budapesti orosz nagykövetség elé. A sztrájkoló szakszervezeti tagok bérét az érdekvédő szervezetek fizetik. A sztrájkolókkal több szakszervezet  nyilatkozatban vállalt szolidaritást. Szerdán délután a vasmű Béke téri kapujánál kérdeztük a kijövőket.

Juhász-Dóra Ferenc, konverter gépmester: - Szükséges a sztrájk, mivel most bizalmi válság zajlik a cégnél! Nincs bizalmunk a vezetéssel szemben, sem a folyton halogatott bérmegállapodás miatt, sem az üzemeltetés színvonala miatt. Dilettáns a vezetés, nagy a pocsékolás, nincs igazi gazdája a gyárnak. Miközben mindenki tudja, hogy ezt a céget nyereségessé lehetne tenni!

Kovács Zsolt, kohász: - Nálunk volt egy felmérés, ami szerint a többség, így én is, belementünk volna a cégvezetés által ajánlott 3,5 százalékos emelésbe. De nálunk, a kohónál sehogy  sem lehetne sztrájkolni, a technológia miatt.

Vajda Ferenc, a hideghengermű daruvezetője: - Nem csak, hogy egyetértek a sztrájkkal, de ma én is sztrájkoltam! Reméljük, hogy minél rövidebb idő alatt sikert érünk el, és a cégvezetés hajlandó lesz megkötni egy számunkra is elfogadható bérmegállapodást. Mi kitartunk, akár hónapokig is, egészen a végsőkig...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!