vasmű

2017.10.27. 07:00

A jó munka meghozta gyümölcsét – Megújult a nyersvaskeverő, előbb kezdődhetett a próbaüzem

Az Acélműben a berendezés leállításával szeptember 15-én kezdődött meg a nyervaskeverő felújítása. A berendezés fő funkciója, hogy közel azonos összetételű és hőmérsékletű nyersvasat biztosítson az acélgyártási fázis számára.

Szilágyi Irén

Az új tűzálló falazat október 10-ei állapota

Fotó: ISD DUNAFERR

Az átépítés során mintegy 590 tonnányi anyag került beépítésre a berendezésbe, ebből nagyjából 390 tonna magnezittégla, 140 tonna samott-tégla valamint beton és szigetelőanyag. A beépítendő anyagok között 40 fajta magnezittéglát, 17 fajta samott-téglát, 4 fajta magnezitmasszát, 4 fajta samottmasszát és kétfajta betont használtak fel a szakemberek.

A beruházás elején másfél napig tartott a kitörés, vagyis az elhasználódott tűzálló falazat kibontása
Fotós: ISD DUNAFERR

Az első napokban rendben megtörtént a lehűtés, az elhasználódott tűzálló falazat kitörése, valamint a páncél megtisztítása. Szeptember 18-án a Folyamatos Acélöntőmű felőli donga levételével kezdődött meg a negyvenkét naposra tervezett átépítési időszak. Mihalik Sándor projektvezető (akinek ez a jubileumi, tizedik átépítése) elmondta, hogy eddig minden körülmény kedvezően alakult, a munkálatokkal azóta is probléma nélkül, az ütemtervnek megfelelően tudnak haladni. A nyersvaskeverő páncélon és berendezésein a gépészeti munkálatok nagy része már befejeződött, a villamos területen az időarányos feladatok ütemterv szerint haladtak, gyakorlatilag teljes készültségi állapotban van már az újonnan épített falazat is. Befejeződött a 10 napos felfűtés is, az acélszerkezeti szakembereknek ezalatt volt még teendőjük.

Az új tűzálló falazat október 10-ei állapota
Fotós: ISD DUNAFERR

- A tervezettnél három nappal korábban, október 26-án kezdtük meg a keverő beüzemelését. Reggel hat órakor kizártuk a tüzet, és megkezdődtek a beüzemelési próbák. Van még feladatunk, de azt már most elmondhatom, hogy a keverőátépítés valamennyi résztvevője jól dolgozott, a betervezett munkákat elvégezte, ennek köszönhető a három nappal korábbi befejezés, mindenkinek megköszönöm a munkáját – mondta befejezésül Mihalik Sándor. (Az átépítés néhány érdekes mozzanatát a projektvezető által készített fotókon mutatjuk meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!