Vasmű

2017.03.23. 14:15

Gyakorlati tudás - Duális képzés az ISD Dunaferr Zrt.-nél

Dunaújváros - Magyarországon 2015-ben vezették be a felsőoktatásban a duális képzést. A Dunaújvárosi Egyetem az elsők között csatlakozott a programhoz. Számos cég, közöttük az ISD Dunaferr Zrt. is élt a lehetőséggel, miszerint az új hallgatók közül válassza ki leendő munkavállalóit.

A friss tapasztalatokról beszélgettünk Gyimesi Zoltán IT-főmérnökkel és Rozs István osztályvezetővel.

Gyimesi Zoltán

Gy. Z.: - A folyamatirányítási mérnökök manapság igen keresettek, ráadásul időbe telik, míg egy új szakember megismeri a termelőüzemekben működő berendezéseket, megtalálja a mérőpontokat, szert tesz a technológiából adódó speciális tudásra. Nagyon jól jött a duális program, amelyben saját magunknak képezhetünk kollégákat. Semmilyen kötelezettséggel nem jár a tanulmányokkal egy időben itt töltött gyakorlat, választhatnak diploma után más munkahelyet is. A bőrünkön érezzük a környék üzemeinek automatizálási színvonalát, nagy az igény a szakmához értő informatikus mérnökök iránt. Befektetésnek tekintjük a duális képzéshez történt kapcsolódást. Három év alatt hat hallgatót fogadhatunk, válogathatunk közülük. Bízunk benne, hogy megfertőzi őket a szakma, majd helyismerettel rendelkező szakemberként folytatják nálunk. Ez egy egészséges történet!

Rozs István

R. I: - A hallgatókat új kollégáknak tekintjük, akikkel a gyakorlati időszakukban ugyan abszolút kezdő, de teljes értékű munkaerőként számolhatunk. Munkavédelmi képzést, munkaruhát kaptak, orvosi munkaköri alkalmassági vizsgálaton vettek részt. Terepi munkával kezdtek, informatikai hálózatépítésben vettek részt. Szó szerint megfogták a munka, esetünkben a drót végét. Megpróbáljuk kihasználni az ittlétükből származó előnyöket, a vállalat érdekében. Megéri nekik is, hiszen a diplomájuk mellé három év szakterületen, valós munkakörülmények között szerzett gyakorlatot kapnak. Komoly eséllyel pályázhatnak iparvállalatok állásaira. A hagyományos friss diplomásokkal szemben előnnyel indulnak a munkaerőpiaci versenyben. A duális képzés fontos jellemzője, hogy itt nincs kreditpont-vadászat, nem húzhatják el tanulmányaikat hat-nyolc évig. Előre meghatározott ütemterv szerint folytatják tanulmányaikat. Ez komoly kötöttség, és elszántságot kíván.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!