Vasmű

2014.04.04. 15:40

Forrongó indulatok

A HVG hetilap legújabb száma Vitéz F. Ibolya írását közli az ISD Dunaferr-ről, Vasálarc címmel.

Bár a magyar állam vevőként jelentkezett a stratégiai fontosságúnak ítélt dunaújvárosi vasműre, az ISD Dunaferr Zrt. orosz- ukrán tulajdonosai kétszer is kikosarazták.

Az idei üzleti tervben nullszaldóval, esetleg némi pozitív eredménnyel kalkulálnak ugyan, de a Dunaferr helyzete drámai. Összesen 90 milliárd forint vesztesége keletkezett 2009 2012 között, saját tőkéje 138 milliárd forintról 47,5 milliárdra olvadt, tartozásai elérték a 193 milliárdot A cég ügyeit közelebbről ismerők a széria folytatódását vetítették előre, azaz a 27 milliárdos jegyzett tőkéjű cégnek tőkepótlásra is szüksége lehet. A könyvvizsgáló Ernst & Young a 2012-es mérleg alapján jelentős bizonytalanság fennállását jelezte a Dunaferr jövőbeni folyamatos működési képességével kapcsolatban.

A szakszervezet munkahelyféltésénél messzebb mennek azok, akik a Donbassz 2004-es benyomulását mindössze piacszerzésnek tekintik. A vétel fő motívumának az ukrán alapanyag elhelyezését látják. Amit nem is mérnek olcsón, legalábbis a 293 milliárd forint árbevétel 94 százalékára rúgó anyagjellegű ráfordításokból ítélve.

A HVG teljes cikkében részletesen elemzi a Dunaferr jelenlegi helyzetét.

 

Címkék#vasmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!