Sok fontos lépéssel haladnak előre

2018.02.23. 06:00

Idén befejeződhet a szárazoltó egységek rekonstrukciója

Közel fél évet felölelő javítási, felújítási munkálatokat követően január elején ismét üzembe helyezték az ISD Kokszoló Kft. III-as blokkjának termeléséhez kapcsolódó, 3-as szárazoltó berendezést. Idén folytatódik a felújítási folyamat, a tervek szerint az év végére az 5-ös szárazoltó rendszer is megújul.

G.L.

Pász Péter, az ISD Kokszoló Kft. műszaki igazgatója

A felújítás részleteiről és a műszaki területen tervezett egyéb beruházásokról Pász Péter műszaki igazgatóval beszélgettünk.

– Talán helyes volna a kokszgyártás folyamatát kevésbé ismerők kedvéért először is tisztázni a szárazoltó helyét, szerepét a technológia rendjében.

– A kokszgyártás fő feladata a nagyolvasztók koksszal való ellátása. Az ISD Kokszoló Kft. két blokkot üzemeltet, ezek egyikénél, az I-es blokknál az izzó koksz lehűtése hagyományos megoldással, vizes oltással történik. Ezzel ellentétben a nagyobbik, a III-as blokk esetében a kamrákból kitolt kokszot zárt pályán mozgó mozdony által vontatott konténerrel elszállítjuk a szárazoltó berendezéshez, ahol az oltókamrába felülről betöltjük, majd ellenáramban keringtetett, az égést nem tápláló, úgynevezett inert hűtőgázzal lehűtjük. Mivel a hűtés viszonylag lassan történik, a kokszon nem képződnek repedések, így ez az eljárás nem csökkenti a koksz szilárdságát, mint a nedves oltás, így minőségi szempontból értékes, nagy szilárdságú, magasabb használati értékű terméket eredményez. Emellett a hűtés során felhevült gázáram a berendezéshez illesztett kazánban a kokszgyártás másodlagos termékeként túlhevített gőzt termel. A gőz pedig egy turbina segítségével meghajtott generátor útján elektromos áramot fejleszt, mégpedig nem is keveset, naponta mintegy 100 MWh-ot, ami a Kokszoló teljes elektromos áramfogyasztásának több mint a fele.

Az oltókamra-töltőkocsi felülnézetből

Az energetikai előnyök ellenére nagyon kevés helyen működik száraz kokszoltó, mivel meglehetősen összetett, bonyolult rendszer, nagy a beruházási értéke és az üzemeltetése rendkívül karbantartásigényes. Ahol már van ilyen berendezés, a működtetése gazdaságos.

Vállalatunknál 1986-ban, a III-as blokk indulásához települt öt darab komplett egység, ebből egy időben három vagy négy berendezés szolgálja ki a termelést, egy pedig tartalékban van, vagy éppen felújítás alatt áll. Egy-egy berendezést 8-10 évente kell felújítani, most ott tartunk, hogy az idén, az ötös egység felújításával egyelőre a hosszabb leállást igénylő, nagyobb munkálatokkal végzünk.

– Milyen műszaki tartalmat takar egy szárazoltó berendezés felújítása?

– Egy komplett felújítás, amit az előző fél évben a hármasnál elvégeztünk, elvileg az oltókamra teljes falazatcseréjével járna, de erre most nem volt módunk, ezért betonfelszórásos technológiával javítottuk a falazatot, amit 2-3 év múlva meg kell ismételni, vagy a falazatát teljes körűen átépíteni. A falazatjavítás részeként a felső, kúpos részt hagyományos kemencekőműves technológiával átépítettük. Részben cseréltük, részben felújítottuk a kiegészítő acélszerkezeti részeket, a töltőnyílás hegesztett rendszerét, illetve részlegesen javítottuk, felújítottuk a felette mozgó töltőkocsit.

A kirakó résznél a ház nagy részét kicseréltük, hajtóművet, villamos hajtást építettünk át rajta. A 60 tonnás berakó darunál is végeztünk villamos és gépész felújítást, a berendezést jelentősen megújítottuk.

Pász Péter, az ISD Kokszoló Kft.
műszaki igazgatója

A szakhatóság kazánfelügyelője által ellenőrzött, jóváhagyott tervek szerint zajlott a kazán csőkötegek és a kazándob cseréje, miközben a kazánfalak leszerelése, javítása is megtörtént. Szivattyút és szabályzóelemeket cseréltünk a tápvíz-keringtető rendszerben. A felújítás része volt a porrendszer és a gázjáratok szükséges mértékű javítása, ahol a kopások miatt elhasználódott szakaszokat cseréltük le, illetve a gázt pörgető ventilátort is felújítottuk. Jelentős volt a komplett berendezésre kiterjedő villamos vezérlő és irányítástechnikai rendszer felújítása, ami PLC-k, szabályzó és mérőműszerek, továbbá terepi eszközök és impulzusvezetékek felújítását foglalta magába.

– Kik vettek részt a felújításban és mibe került a teljes beruházás?

– A hármas szárazoltó felújításának költsége kis mértékben meghaladta a 600 millió forintot. Az egyik fő kivitelező a dunaújvárosi telephelyű KGYV Kapton Kft. volt, amely a tűzálló kemencék terén nagy tapasztalattal rendelkezik, és már számos esetben végzett jó minőségű munkát a DUNAFERR különböző egységeinél. A másik nagyobb kivitelező a lengyel RAFAKO S.A. cég, Európa egyik jelentős ipari kazángyártó kapacitásával rendelkező vállalata volt. Ők a kazánt Lengyelországban gyártották le, majd az elemeket itt, a helyszínen szerelték össze rengeteg hegesztéssel. Sok kilométer csővezetéket beszerelve, nagyon jó minőségben dolgoztak. A teljesítményüket az is mutatja, hogy a kazán üzembe helyezésekor történő kifúvatások már egy héten belül megfelelő eredményt adtak az elinduláshoz. A két nagy kivitelező mellett több vállalkozó is közreműködött a felújításnál. A lecserélt acélszerkezetek előgyártásában a Sifeko Kft., a helyszíni beépítésükben az INOX Csőszer Kft. végezte a munkák túlnyomó többségét. A Csúcs 99 Kft.-re a berakódaru korrózióvédelmi festését és szerelőállványok építését, illetve bontását, a B-Trend Kft.-re a berakódaru-hídszerkezet javítását, míg a Hilászber Kft.-re a nehezen megközelíthető helyek alpintechnikai javítását bíztuk.  A felújítás villamos terveit a Dunaflux Kft. készítette, a kivitelezésben az Amper 99 Kft. és a Johnsvill Kft. végezte a munkák oroszlánrészét. Az irányítástechnikai munkákon az ISD DUNAFERR Zrt. IT Igazgatóság munkatársai dogoztak, a kazán impulzusvezetékeit a Gyártó Egység szakemberei cserélték újra. Természetes, hogy a Kokszoló saját karbantartó és technológiai munkatársai is kitettek magukért, áldozatos munkával, sok túlórával dolgoztak azon, hogy minél hamarabb üzembe állhasson a berendezés.

– Milyen felújításokat, beruházásokat terveznek erre az évre?

– Elsődleges az említett ötös szárazoltó felújítása, illetve a 97-ben üzembe helyezett turbógenerátor gépcsoport néhány elavult részének a cseréje. A percenként tízezer fordulatú turbina biztonságát felügyelő vezérlő PLC állapota kritikus, ehhez már sem alkatrészt, sem programozó szakembert nem lehet találni. A helyére egy korszerűbb, a dunaferres szakemberek által is ismert Siemens-elektronika beépítését tervezzük.

Falazatjavítás az oltókamrában Fotó: ISD DUNAFERR

Lesz egy III-as blokkot érintő projekt is, amelynek keretében a kamrafalazat felső részén keletkezett repedéseket fogja egy lengyel cég speciális technológiával, a födém megbontása útján javítani. Az aktuálisan érintett kamrák melegjavítása a blokk élettartamának meghosszabbítása miatt feltétlenül szükséges.

2017 legnagyobb értékű kokszolói beruházása a kamragázhűtés modernizációja volt. Az elkészült hűtőgépház hatására jelentősen javultak a kamragáz-tisztítási feltételek, de a modernizációt nem szabad abbahagyni, további fejlesztéseket tervezünk. 2018-ban is kiemelten kezeljük a hatóság által elvárt tartályfelújítások folytatását. A gázkondenzációs telepen három tartály vár átépítésre, amelyeknél dupla fal és dupla fenék megépítésével a biztonságot kell növelni. Egy lúgtartály cseréje is esedékes. Fontos, hogy találjunk forrásokat az egyéb hatósági előírások folyamatos betartását  biztosító beruházások megvalósítására is.

A termelési tervünk teljesítéséhez nagy hangsúlyt fektetünk a kokszolóblokkok kemencegépeinek kisebb-nagyobb javításokkal történő megújítására, hogy azok üzemkészsége növekedjen. Az I-es blokkon most készül egy oltókocsi, az egyes pajzskocsit villamos felújítás után napjainkban helyezzük üzembe, és ugyancsak az egyeses blokkon, a kettes töltőgépnél tervezünk idén komolyabb acélszerkezeti, gépészeti és villamos átépítést.

Ahogy a lehetőségeink engedik, sok kicsi lépéssel haladunk előre.

G. L.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!