Vasmű

2017.03.23. 14:15

Minőségi munkakörnyezet kialakítását elősegítő intézkedések a Dunaferrnél

Dunaújváros - A 2017. évi munkavédelmi célok között kiemelt helyen áll a munkavédelmi teljesítmények javítása a Dunaferrnél. Ennek egyik eszköze a 6S-módszer, amelynek keretében különböző, a munkavédelmi teljesítmény javítását célzó intézkedések kerültek és kerülnek megvalósításra a zrt. gyártóműveinél és igazgatóságainál.

Szilágyi Irén

Az Acélműben a korábbi években már több helyszínen is bevezették és sikeresen működtetik a programot: az energetikai üzemben, a FAM gépműhelyben, valamint a konverter EP1 villamos kapcsolóterében. Idén szintén a konverterüzemben a tolózárszerelő pad a célterület, ahol kohászati és lakatos munkafolyamatokat egyaránt végeznek az itt dolgozók. Zajlik a terület felmérése, hogy aztán a rendrakás, a tárolás ésszerűsítése és a selejtezés fázisait követően ez a munkaterület is megújuljon. Az Acélműben egyébként a 6S-program mellett is folyamatosan történnek olyan műszaki és szervezési intézkedések, amelyek a munkabiztonság javítását, a balesetmegelőzést szolgálják. Folyamatosan keresik például, hogy a szemsérülések elleni védelemre milyen védőszemüveg a legmegfelelőbb, a jelenleg próbahordáson lévő típust a kedvező dolgozói visszajelzések után valószínűleg rendszeresítik a konverterüzem munkahelyein. Az utóbbi években a helyváltoztatás közben bekövetkező balesetek megelőzésére is kiemelt figyelmet fordítanak.

Rendezett munkaterület a profilüzemben Fotó: ISD DUNAFERR

A Meleghengermű kemenceüzem bugacsiszoló műhelyének környéke, különösen a tárolótér amolyan "öszvérterület", ahol több szervezet dolgozói és járművei is megfordulnak az ott dolgozókon kívül szállítási, anyagmozgatási feladatok miatt, ezért nem egyszerű a rend és a tisztaság fenntartása. A kétműszakos munkarendben dolgozó műhelyben az erre kijelölt brammák felületeinek csiszolása történik, mintegy hatezer tonnás havi mennyiségben. Daruzott terület lévén oda kell figyelni az ott dolgozóknak az ebből fakadó veszélyekre is.

A 6S-program keretében a közelmúltban megtörtént a tartózkodó-étkező helyiség, valamint a gépkezelő helyiség kifestése, rendbetétele. A gépkezelők által használt speciális vezérlőszék javítására is sort kell keríteni. Folyamatosan zajlik a bugafogadó terület, valamint a tűztér és a kiadó-beadó oldalak rendbetétele, feltakarítása. Nagyobb feladat az ott található hulladékok, használaton kívüli alkatrészek elszállítása. Hátra van még a közlekedési útvonalak folyamatos felfestése, amit a terület adottságai miatt nem mindenhol lehet egyszerűen kivitelezni.

A Lemezalakítómű profilüzeme az első projekthelyszínek egyike volt a Dunaferrben. Sok változás már 2015-ben elindult, tavaly és idén a 6S-programban ezek továbbvitele, kiterjesztése volt a cél.

Az üzemcsarnokban ma már állandó a rend és a tisztaság, heti rendszerességű 6S-auditok során ellenőrzi a gyárvezetés ennek fenntartását. A vezetők tapasztalata az, hogy a munkavállalók szemléletmódjában is jelentős változás következett be. Mindenki szívesebben dolgozik a rendezett, átlátható, információs táblákkal ellátott munkakörnyezetben. Ma már rendszeresnek mondható, hogy a munkavállalók saját maguk is javaslatokat tesznek arra, hogy egy-egy munkaterületen mely pontokon lehetne még tovább egyszerűsíteni, ésszerűsíteni a folyamatokat. A gyártóműben létrejött egy munkacsoport is a munkahelyi balesetek számának csökkentése érdekében, amelyek tagjai az egyes területi vezetők mellett a munkavédelmi képviselők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!