Vasmű

2014.11.13. 18:00

Győri Gábort sokan jelölték alelnöknek a vasműben a Vasas Szakszervezetbe

Dunaújváros - Sokak meglepetésére csak egy alelnököt sikerült választani a vasmű Vasas szakszervezetébe. De azt az egyet sokan ismerik!

Pekarek János

Győri Gábort a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökévé választották október 31-én. A 47 éves férfi az Acélmű üzemi szakszervezeti bizottságának elnöke, és ő a szakszervezeti vezető a vasműhöz kötődő Ferromark Kft-ben és Keromat Hungary Kft-ben is.

De ő nem, vagy nem csak erről nevezetes! Bármennyire ritka is, hogy külső cégeknél is képes volt szakszervezetet szervezni, fenntartani mégis az az igazi ritkaság vele kapcsolatban, hogy egy olyan, érdekvédelmi szempontból az átlagosnál szervezettebb cégnél, mint amilyen a Dunaferr, ahol a dolgozók mintegy fele tagja valamilyen érdekvédelmi szervezetnek, ő az említett munkahelyeken nyolcvan, sőt kilencven százalékos szervezettséget is képes volt elérni!

A csendes, ám energikus ember teljes munkaidőben végzi az érdekvédelmi munkát. Eredetileg karosszérialakatosnak tanult, Dunaújvárosba 1986-ban költözött, amikor megnősült. Két felnőtt fia van már. 1990 óta dolgozik a vasműben, karbantartóként kezdte a minőségbiztosítási főmérnökségen, majd nehézgépkezelőként folytatta a Ferromarknál. Azóta estin leérettségizett, elvégezte a gödöllői Szent István Egyetem andragógiai (felnőttképzési) szakát, amelyen munkavállalói tanácsadói végzettséget szerzett.

Ami az érdekvédelmi munkát illeti, úgy látja, hogy a rendszerváltás előtt egyszerűbb volt szakszervezetet szervezni, irányítani. Tudtak mit felkínálni ugyanis a tagoknak: szakszervezeti üdülést, lakásépítési támogatást, munkabiztonságot. 1990-től azonban kormányzati szinten gyakorlatilag senki nem volt, aki megvédje a munkavállalót az inflációtól, a munkanélküliségtől. Mégis, pont ő az, aki képes rendkívül meggyőzően érvelni a szakszervezeti tagság mellett.

Módszere pedig egyszerű. Hozzáteszi ugyan, hogy ő amolyan bulldogtermészetű ember, ha kell, sokszor visszamegy mindenkihez. A lényeg szerinte mégis az, hogy jó személyes kapcsolatokat kell kiépíteni az emberekkel, akiket észérvekkel már lehetséges meggyőzni. Fel kell tenni azt a kérdést, hogy akarsz-e tartozni valahová? Meg azt a kérdést is, hogy: fontold meg, mi a több? Amit befizetsz szakszervezeti tagdíjként, vagy az, amit kapsz a szakszervezettől, annak a kollektív szerződésnek köszönhetően, amit a szakszervezet köt? És azt a kérdést is fel kell tenni, hogy amikor bajban vagy, akkor ki áll ki melletted, ha nem a szakszervezet? A jelek szerint ez a módszer: hatásos...

Győri Gábort több üzemi szervezet is jelölte alelnöknek. Már húsz éve dolgozik a szövetségi tanácsban. Arra a kérdésünkre, hogy elegendőnek tartja-e a mai szakszervezetek erejét az egyre sűrűsödő társadalmi harcokhoz, a válasza az, hogy a szakszervezetek erejét, jövőjét a tagság határozza meg. Minél többen vannak egy érdekvédelemben, az annál hatékonyabban tud fellépni. Ő a tárgyalások és a kompromisszumok híve, a végtelenségig!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!