Vasmű

2010.06.16. 01:31

Likvid-gondok: a vasmű is túlfizetett

Dunaújváros - A legfőbb prioritás az, hogy július elején béreket tudjanak fizetni. Utána megoldódnak a gondok.

Szabó Betty

Elindult második körben a közbeszerzési eljárás az ötmilliárd forintos működési célú, rövid lejáratú hitelszerződés megkötése ügyében - erről döntött ugyanis múlt héten csütörtökön a közgyűlés.

A döntésről értesítik a jelenlegi számlavezető pénzintézetet, a CIB Bank Zrt-vel ugyanis ez év végéig élő szerződése van az önkormányzatnak. Az élményfürdővel kapcsolatba hozott vitás helyzet miatt ugyanakkor a CIB és az önkormányzat viszonya odáig jutott, hogy az idei költségvetésbe  az egyensúly fenntartása végett  betervezett 4,5 milliárd forintos folyószámla-hitelkeret nem áll rendelkezésre, éppen ezért likviditási nehézségek merültek fel. E nehézségek feloldására pedig új hitelszerződést kötne a város. Jelenleg négy bank jöhet szóba. Mégpedig a CIB Bank Zrt., az Erste Bnk Hungária Nyrt., a K&H Bank Zrt., valamint az Uni-Credit Bank Zrt.  ők vettek ugyanis részt az első, ám végül eredménytelennek nyilvánított közbeszerzési eljráson.

Az önkormányzatot azonban sürgeti, hogy számos kifizetésnek nem tudnak addig eleget tenni, amíg nem áll rendelkezésre a hitelkeret.

Ahogy már a két héttel ezelőtti gazdasági bizottsági ülésen is elhangzott: egy hónapig talán tartható a jelenlegi helyzet. A fő prioritás a bérek utalása, ám arra is csak akkor van mód, ha bevétel is érkezik az önkormányzathoz.

A helyzetet súlyosbítja - mondta el a  közgyűlésen Pintér Attila gazdasági alpolgármester, hogy  a Dunaferr túlfizette az iparűzési adót, így több százmillió forintot vissza kell fizetni a társaságnak.

A szóban lévő új szerződést úgy kötnék meg, hogy a CIB-nél fennálló 3 milliárd 350 milliós keretöszzegű folyószámlahitel-, és a 250 millió forintos munkabér-hitelszerződés alapján aktuálisan igénybe vett, s az érvényes szerződések alapján ténylegesen igénybe veendő likviditási hitelek összesen ne haladják meg az 5 milliárd forintot. 

A folyószámla-hitelszerződés június 24-én, a munkabér-hitelszerződés június 28-án jár le, ám ezek meghosszabbíthatók. Mindezt a megkötendő új szerződés létrejöttétől teszik függővé.

Cél továbbá az ötmilliárdos keret meghatározásával, hogy egyes, jelenleg fennálló hitelek konszolidálására is sor kerülhessen.  Itt szó lehet a CIB-bel kötött 200, illetve 150 milliós, fejlesztési és beruházási, felújítási célt szolgáló kölcsönök előtörlesztéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!