Zökkenők azért előfordultak

2018.04.08. 17:11

A magas részvételi arány jóleső érzéssel tölti el a választásért dolgozókat

Boldogok vagyunk. Nagyon magas a részvételi arány és nem történt olyan esemény, amelyet az OEVB-nek kellett volna elbírálnia.

Körmendi Erzsébet

Sűrű Renáta Fotó: HK/DH

Boldogok vagyunk. Nagyon magas a részvételi arány és nem történt olyan esemény, amelyet az OEVB-nek kellett volna elbírálnia, tehát nem dolgoztunk hiába – mondta dr. Sürü Renáta jegyző, a dunaújvárosi OEVI vezetője tegnap délután fél 4-kor tartott sajtótájékoztatóján.

Sürü Renáta a 15 órás részvételi adatokat sorolta: helyben a választók 55,8 százaléka járult az urnákhoz. A 2014-es országgyűlési választásokkor ez az arány csak 45 százalék volt. A Dunaújvároson kívüli településeken a jogosultak 54,47 százaléka szavazott 15 óráig.

Sürü Renáta
Fotó: HK/DH

A szavazókörök megnyitásától (reggel 6 órától) délután fél 4-ig nem történt olyan esemény, nem volt olyan rendkívüli helyzet, amelyben a dunaújvárosi székhelyű Országos Egyéni Választási Bizottságnak kellett állást foglalnia.

Saját toll

Eldöntendő kérsések és zökkenők azonban voltak a választással kapcsolatosan. Ilyen volt például a szavazókörön belül a saját toll használata. Sürü Renátától megtudtuk, a szavazatszámláló bizottságok (szszb) tagjainak kötelező volt a központtól kapott tollat használni, voksolni viszont sajáttal is lehetett. Előfordult, hogy mozgó urnát kérő személyhez hiába kopogtattak az szszb-tagok, nem nyitott ajtót senki. A választási iroda vezetője azt az utasítást adta, hogy többször is próbálják meg, ha kell, hogy a mozgó urnát igénylők élhessenek választójogukkal.

Adminisztratív gondok is akadtak, elsősorban a nemzetiségi lista miatt. Többen reklamáltak, hogy ők nem tartoznak nemzetiséghez, nem kérték a listára felvételüket. Csakhogy – monta el Sürü Renáta – aki 2014-ben felkerült a nemzetiségi listára, azt most is nemzetiségiként szerepeltették a névjegyzékben. A listáról levételt ugyanis kérvényezni kell. Aki ezt nem tette meg, azt most is nemzetiségi szavazóként tartják nyilván. Ennek folytán ők az egyéni országgyűlési képviselőkre vonatkozó szavazólapon kívül nemzetiségi listás szavazólapot kaptak a pártlistás helyett.

Előfordult internetes hiba is. Valamint Hollandia budapesti nagykövete, René van Hell nemzetközi megfigyelői státuszban ellenőrizte az 5-ös szavazókörben a voksolás menetét, majd a választási iroda és a bizottság munkáját, és mindennel meg volt elégedve. Sürü Renáta összességében is ezt hangsúlyozta: semmi nem történt, ami a választás tisztaságát, folytonosságát zavarta volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!