Utazó

2016.04.12. 14:35

Visszacsábít a boglári életérzés

Üdülőtelepei, hangulatos strandja, gazdag kulturális kincsei és kisvárosi bája miatt Balatonboglár kiváló úti cél minden évszakban. A Balaton déli partján íaz M7-es autópálya mentén található, de vasúton könnyedén megközelíthető Budapestről is.

Benedek Bálint

Hat évezrede lakott e táj. Az egykori berekvilágot szegő dombhátakon megtelepedtek a kőkorszak, rézkor, a bronzkor, a vaskor népei. A népvándorlás időszakából is figyelemreméltó leletanyag került elő. A késői őskorban emelhették a Várdomb jól felismerhető sáncait. 1211-ben, II. Endre király oklevelében villa Boclar -ként írták le először a város nevét. A török hódoltság után újra benépesült e vidék. A balatonrendesi Bárány család 1752-ből fennmaradt okiratában újra megemlítették a boglári révet. Az akkori úttalan vidéken a két vármegye, Zala és Somogy uradalmai között a szántódi és a boglári rév biztosította a kapcsolatot. Ekkor még a Balaton a mai Várdombig ért, Fonyód felé nyílt víz, homokturzás és mocsárvilág volt. 1773-ban a Jankovich család földbirtokot szerzett Bogláron. A reformkor haladó eszméihez csatlakoztak a vidéki földbirtokosok: az itt élő Bárány Pál és Jankovich László is. Az utóbbi 1847-ben felajánlotta a tulajdonában lévő révkikötőhely használatát a Balatoni Gőzhajózási Társaságnak. Hertelendy Károly zalai alispán novemberben azt jelentette Széchenyi Istvánnak, hogy készülnek a Kisfaludy hajót fogadni képes kikötők, köztük a boglári.

A Balaton vize tavasszal már éledezik. Jégpáncélját ledobta, ugyan a tomboló viharok olykor még felkorbácsolják hullámait, de a kirándulók kiadósat sétálhatnak a partján. A vizén megcsillanó napfény szikrái romantikus hangulattal töltik fel a szívet-lelket egyaránt. A Balaton különös varázsa mindenkit magába bolondít, s szinte minden évszakban lenyűgözi a látogatókat. Most tavasszal pedig kifejezetten hívogat, néhány hónap múlva pedig hűs habjai nyújtanak igazi megnyugvást.

A tavaszi séta egyik kellemes, nyugodt helyszíne lehet a Jankovich-üdülőtelepnél kezdődő balatonboglári platánsor, ahol két kilométer hosszan platánfák oltalmazó lombja alatt, nyaralók tövében kiváló kilátás nyílik az északi partra. Tiszta időben a Keszthelyi-hegység vonulatain át a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Badacsony is kiválóan látható. Aki viszont ennél is jobban szemügyre venné a Dunántúli-középhegység vonulatait, annak érdemes ellátogatnia a Gömbkilátóhoz. A Várdombon található érdekes, buborék alakú kilátó Balatonboglár egyik éke. Esti kivilágítása a jóval távolabbi Veszprém megyei partokról is látható.

A buborék alakú Gömbkilátó Balatonboglár egyik éke. Esti kivilágítása a Veszprém megyei partokról is látható

A 20. század első évtizedeiben Gyulai Gaal Gaston földbirtokos és Sümegi Vilmos lapkiadó és segítőtársaik településfejlesztő munkásságának köszönhetően a község városias jellegű lett. Gaal Gaston természettudományos indíttatású ember volt, a Várdombot a századfordulón erdősítette. A Jankovich-telep, a Hétház utca, a Kodály Zoltán utca villáit a fővárosi értelmiség és polgárság építette. Fürdőegyesület alakult, mely igényes településszépítő és kulturális tevékenységet folytatott. Az 1960-70-es években a hazai és a külhoni turizmus némileg megváltoztatta a város arculatát. A külföldiek nyitott szellemiségének köszönhetően az 1970-es évek közepén az akkor tiltott magyar avantgárd művészet bemutatóhelye alakult ki Balatonbogláron. A romantikus stílusban épült Kék- és Vörös-kápolna ezektől az évektől nyaranta galériaként működik. A Kápolna-domb és az Erzsébet park mára uniós forrásból teljesen megújult, és a nyugalom szigete a hét minden napján várja a kikapcsolódni vágyókat. Ha autóval érkezünk, érdemes telefon nélkül kisétálni, hiszen a csend és nyugalom valósággal körülöleli a látogatót. Cédrusfák, levendulaültetvények veszik körül. A kápolnák érdekes színét az akkori hatalom találta ki, mára pedig minden kultúra előtt nyaranta tágra nyitják kapuikat.

A romantikus stílusban épült Kék-kápolna nyaranta galériaként működik

A borászat egykori fellegváraként ismert Balatonboglárt természeti értékei és kulturális öröksége miatt számos dunántúli városból, többek között Nagykanizsáról, Kaposvárról és Pécsről is rendszeresen látogatják. A fiatalok körében ugyancsak nagy népszerűségnek örvend a település, hiszen augusztus végén rendezik meg az ország egyik legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényét, ahol a gazdag programok mellett bor- és pezsgőudvar is várja a boglári életérzés iránt rajongókat.

A Várdomb egész évben nyugalmas és közkedvelt kirándulóhely. A 80-as években számtalan nyári rendezvény vonzott ide nagyobb tömegeket, rendelkezett szabadtéri színpaddal, impozáns pergolával. A domb tövében található a Hétház utca, amely a város legelső villanegyede volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!