Utazó

2014.12.02. 09:55

Villány: Borkedvelők paradicsoma

Dél-Magyarország kicsiny települése, akit egyszer megérint, rabjává válik, biztosan visszatérő vendég lesz Villányban.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Ha borkedvelő barátainkkal kirándulást tervezünk, a legideálisabb hely Magyarország déli részén található, a ma már világhírre szert tevő Villány. Szállást a település központjában érdemes foglalni, onnan könnyen megközelíthető bármelyik borászat.

Az autót felejtsük el a hét végére, több alternatív lehetőség közül választhatunk. A közeli Palkonyára akár lovaskocsival át tudunk menni, ami garantáltan felejthetetlen élmény lesz. A képeslapokon található összefüggő pincesorokkal itt találkozhatunk. Még ma is használják őket, ha szerencsénk van, egy helyi gazda beinvitál és a borait is megkóstolhatjuk.

A képeslapokról ismerős pincesor Palkonyán. Akár lovaskocsival is megközelíthető Villányból. Még ma is használják őket, ha szerencsénk van, egy helyi gazda beinvitál és a borait is megkóstolhatjuk. Fotó: Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Rendszeres villányi bortúrázóként tapasztaltam, hogy érdemes egy bőséges reggelivel kezdeni a napot, mielőtt nekiindulunk a borospincék felfedezésének. Nem kell megijedni az elsőre sokkolónak hangzó délelőtti borkóstolótól. Kisharsányban találjuk a nemzetközileg is élen járó borászatot, a Vylian pincészetet. Gyönyörű környezetben kóstolhatjuk a kitűnő borokat. A fedett teraszon télen is kellemes órákat tölthetünk a szőlőbirtok kellős közepén, a végeláthatatlan szőlőtőkék között.

Villány kimondottan vörösboros vidék, de pár éve minden pincénél találunk fehérborokat is, aminél szintén a magas minőség a jellemző. Ezek közül is kiemelkedik a Sauska Pincészet, ahol a chardonnay-k chardonnay-ját kóstolhatjuk. Kisharsány után a Villány felé vezető úton muszáj megállni a látványában és a csúcstechnológiája miatt is páratlan élményt nyújtó pincészetnél.

Az út másik oldalán találjuk a Jammertal látogatóközpontot, ami Közép-Európa legnagyobb borkóstoló centruma. Az alagsorban egy hatalmas lovagterem tárul a vendégek szeme elé, 200 fő befogadására alkalmas.

Az estéhez közeledve, ha már megéhezik a társaság, többféle lehetőség közül választhatunk: a mai modern konyhatrendeknek megfelelő Gere Attila Pincészete által kínált gourmet-élményből, helyi csárdák vagy családias pincészetek ételkínálatából is. Én a borkóstolók után előnyben részesítem a Szende családi pincészetet, utánozhatatlan kemencés sültjeit. A bor étvágyfokozó hatását csillapíthatjuk egy kiadós csülök- vagy libavacsorával. Itt folytathatjuk a borkóstolást, a szakértelemnek, a családi hagyományoknak köszönhetően kitűnő borsorral fogunk találkozni. A Szende pincészet 1995-ben az elsők között nyitotta meg a főutcán található présházból kialakított borozóját.

Végeláthatatlan szőlőtőkék a villányi hegyek lankáin. Fotó: Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Másnap, ha hazafelé vesszük az irányt, az alkoholt már nem biztos, hogy kívánjuk, de egy ebédre levezetésként mindenképpen érdemes a Bock pincészetbe betérni. Itt vásárolhatunk borokat, hogy itthon is kortyolhassunk Villányból, vagy vissza kell térnünk és újabb pincészeteket felfedezni. Nekem mindig tartogat újdonságot, és a néhány pince, amit most kiemeltem, nagyon kis töredékét mutatja be az ország egyik legnépszerűbb borvidékének.

Villányba az év bármelyik időszakában elmehetünk, rengeteg élményben lesz részünk. Tematikus programokkal várnak bennünket egész évben. A szőlő és a bor mindig ad alkalmat az ünneplésre. Januárban a Vince-napi szőlőáldás, májusban tavaszköszöntő, pünkösdkor nyitott pincék, augusztusban előkészületek a szüretre októberben szüreti fesztivál, október végén vörösborfesztivál, novemberben az újbor ünnepén, Márton-napon élvezhetjük a kitűnő borokat.

A Sauska pincészet terasza mediterrán hangulatot áraszt. Fotó: Kaszás-Szaknyéri Szilvia

Felmerülhet a kérdés, hogy Villányban hogy tud ennyi borászat és étterem megférni egymás mellett. Vendégszeretetük határtalan, összetartanak, sosem mondanak a másikról rosszat. Szakmai tanácsokban is egymás segítségére vannak, a villányiaknak igazi sváb mentalitásuk van.

A hegyek legendája

A villányi hegy oldalában elhelyezkedő termőhelyek nagy része német nevet kapott, a betelepedő sváb szőlősgazdák keresztelték el a dűlőket alakjuk, külső jellegzetességük vagy a hozzájuk fűződő legendák vagy történelmi események alapján. A Jammertál jelentése siralomvölgy. A Csillagvölgy (Sterntal) neve talán a tiszta környezetre utal. A Remete-dűlő a Csillagvölgy keleti oldalán található szőlők termőhelye, sok kisparcellás szőlőültetvénnyel az oldalán, meredek lefutással. Az Ördögárok- (Teufelsgraben) dűlő neve egy nagyharsányi mondára utalhat. A Kopár-dűlő a legnyugatibb villányi dűlő. Észak felől teljesen védett, rendkívül kedvező éghajlatú termőhely.

Címkék#Villány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!