Utazó

2013.11.05. 10:00

Veszélyes hely a Rám-szakadék

Tatabánya - Egy turista mentése közben életét vesztette a napokban egy tűzoltó a Rám-szakadékban, amely egyike a legnehezebben járható, egyben legizgalmasabb magyarországi jelzett turistautaknak.

MTI

A Rám-szakadék egy vulkáni eredetű szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a három métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzad. A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak.

A sziklamederben víz csörgedezik, amely néha patakká duzzad (Fotó: archív)

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. korábban is többször felhívta a látogatók figyelmét, hogy az útvonalat kizárólag meg- felelő lábbelit és öltözetet viselő turisták teljesíthetik problémamentesen. Nemrég új tanösvényt alakítottak ki, felújították a 2006-ban létesített biztonsági berendezéseket, újabb 25 méter kapaszkodókorlátot és létrákat szereltek fel, három kilométer hosszan frissítették a turistajelzéseket.

A kihelyezett táblák javasolják, illetve a hétvégékre vonatkozóan elő is írják, hogy a Rám-szakadékot ( zöld turistajelzés) alulról felfelé (Dömös irányából) közelítsük meg, míg az ellenkező irányban a sárga jelzéssel ellátott utat kövessük, elkerülendő a torlódásokat és balesetveszély kialakulását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!