Utazó

2012.07.04. 08:08

Varázslatos cseh főváros

Prága azok közé az európai fővárosok közé tartozik, ahová az ember időről időre visszatér. Ha romantikus kalandot kereső fiatalként egyszer megérintette a város különös varázsa, többé nem szabadul.

Osváth Sarolta

Pedig mi minden változott azóta, hogy egyetemistaként háromévente nekiindultunk a szocialista nagyvilágnak és elsőként a szomszédos Csehszlovákia messzi fővárosába látogattunk... Manapság, amikor fapados repülővel bárki néhány euróért Prágába repülhet és akár ott helyben találhat az igényeinek éppen megfelelő szállást, nehéz elképzelni, hogy akkoriban egy ilyen kirándulás hosszas szervezést igényelt és felért a világjárás kalandjával. Vágjunk is neki, mit kínál most Prága azoknak, akik először szembesülnek Csehország  fővárosával. Azt mindenkinek tudni illik, hogy Prága 866 hektáron elterülő történelmi központja 1992-ben felkerült az UNESCO világörökség listájára. A városon a Német-római Császárságtól kezdve a Habsburg birodalmon át, az első köztársaságig (1918), majd a német Cseh-Morva Protektorátustól a kommunista Csehszlovákiáig minden korszak nyomot hagyott.

A várost - hasonlóan Európa más fővárosaihoz - folyó szeli ketté és kilenc dombra épült. Egy-egy magaslatról gyakran lélegzetelállítóan szép kilátás tárul elénk. Prága folyója a Moldva (Vltava), városi szakasza 31 kilométer hosszú, legszélesebb részén 330 méter széles. A folyó romantikus zugokban bővelkedő szigeteket és folyókanyarulatokat (meanderek) képez.


Prága egyik fő látványosságának számít a Károly híd, amely 516 méter hosszú és 10 méter széles. 1357 óta ez a város első állandó hídja, alapkövét IV. Károly német-római császár fektette le, bár végül csak 1402-re készült el.
 
A híd két végén egy-egy torony áll: a 15. századi Mala Strana és a 14. századi óvárosi hídtorony, mindkettő kilátóként is működik. Ez utóbbit a világ egyik legszebb gótikus épületeként tartják számon, de Európában biztosan ő a legszebb. 



 A Vencel tér a város legnépszerűbb tere, minden évszakban tele van turistákkal, de a helyi üzleti és kulturális életnek is itt van a központja. Szállodák, éttermek, bárok és kocsmák gondoskodnak róla, hogy a tér éjszaka se legyen kihalt. A Vencel tér számos jelentős történelmi esemény színhelye volt, itt tartották anno a nagy rendszerváltó politikai demonstrációkat is.

 

 

A Hostines u Kalicha, azaz "A kehelyhez" Prága egyik leghíresebb sörözője. Jaroslav Hasek itt írta a Svejk, a derék katona című művét. Svejk egykori kocsmájába rengetegen zarándokolnak el, mára idegenforgalmi látványosság lett. Kóstolásra az U Kalichu saját sörét ajánljuk. A másik híres söröző az U Fleku, a sörivó magyarok zarándokhelye. A legendás sörözőben több mint 500 éve, 1499 óta főzik a sört.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!