Utazó

2012.02.08. 08:55

Síhintában a hegyeken át

Szikrázó napsütés, kristálytiszta levegő és hófedte hegycsúcsok - elég, ha rágondolunk és legszívesebben máris útnak indulnánk. Szerencsére ismerjük a jelszót: irány Ausztria, és néhány órás autózással a legkiválóbb síterepeken találjuk magunkat. A szomszédunkban rendelkezésünkre áll a téli sportok teljes tárháza, kedvünkre válogathatunk a kínálatból.

Osváth Sarolta

A számos hibátlan osztrák sícentrum közül ezúttal a Schladming-Dachstein sírégióban néztünk körül, már csak azért is, mert jövőre Schladming, a stájer sífőváros ad otthont az FIS alpesi sí világbajnokságnak. Számunkra talán szokatlan, az osztrákoknak viszont természetes, hogy a 2013. február 4-től 17-ig megrendezendő világraszóló eseményre gyakorlatilag már minden készen áll. Szállodák épültek, elkészült egy látványnak is fantasztikus új konferencia-, valamint bevásárlóközpont. Átadták a szupermodern új Planet Planai völgyállomást is, ahol előbb az autónkat szupermodern, speciálisan a síelőknek kialakított mélygarázsban tehetjük le.

Az üvegpalotából mozgólépcső visz fel a kabinos lifthez, a Schladming fölötti Planai síterepre. A hipermodern épület többfunkciós, egyrészt információs központ, szolgáltató irodákkal, síkölcsönzővel, szaküzletekkel, másrészt itt tartják majd a 2013-as világbajnokság megnyitóját és az eredményhirdetéseket, a médiaközpontból pedig közvetítik az eseményeket. 

Az idei szezon minden szempontból a főpróbája a jövő évi nagy rendezvénynek, amely kétségkívül Ausztriára és a csúcsszínvonalra fejlesztett schladmingi sícentrumra vonja a világ figyelmét. Schladming persze már eddig is éppen elég jó nevet szerzett magának a síversenyek világában, hiszen évek óra helyszíne a legendás Nightrace éjszakai szlalomversenynek. Kivételes szerencsével az idén sikerült nézőként átélni és végigdrukkolni a fantasztikus viadalt: felejthetetlen élmény! Szállingózó hóesésben, ámde csodálatosan kivilágított pályán eszeveszett sebességgel szlalomoztak lefelé a különböző nemzetiségű versenyzők, miközben népes fanklubjaik a legkülönbözőbb módokon adtak hangot izgalmuknak.

A többórás drukkoláshoz kellett persze a hideget elviselhetővé tévő "belső fűtés", amit bőven mértek a pálya szélén működő kantinokban. Nem hivatalos források szerint negyven-ötvenezer nézője volt a világkupa előfutamának tekinthető Nightrace-nek, amit ezúttal az osztrák Marcel Hirscher nyert meg, pedig részt vett a Világkupa-győzelemre esélyes horvát Ivica Kostelic is, de itt csak negyedikként végzett. A buli igazán a lesiklás után kezdődött: a hatalmas vendégsereg elárasztotta az alig 4500 lakosú alpesi kisváros hangulatos utcáit, bárjait, vendéglőit. Mindenki örült és ünnepelt, volt jókedv, móka, kacagás egészen hajnalig.

Arról már nem szólt a fáma, csak sejteni lehet, hogy másnap reggel az első sílifttel nem feltétlenül az éjszakai mulatozók mentek fel a hegyre. Ettől függetlenül azért megteltek a felvonók, mert Schladmingba és környékére a különleges síterepek önmagukban is nagy tömegeket vonzanak. Ugyanis ez az egyik olyan sírégió, ahol úgynevezett síhinta (Skischaukel) működik. Ne tévesszen meg senkit, nem szó szerint kell érteni: azokat a sícentrumokat nevezik így, ahol a síliftek több völgyet kötnek össze, amelyeket besíelhetünk anélkül, hogy lecsatolnánk a léceinket. Ezt a hegyeken át le-föl síelési lehetőséget nevezik "síhintának". 

Schladming környékén négy síterep - Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen és Reiteralm - alkotja Stájerország legnagyobb egybefüggő síterületét. (Schladminger 4-Berge-Skischaukel - 4 hegy síhinta). Egyébként a síterepek mindegyike külön-külön is élvezhető. Igazi alpesi élmény egy egész napot a hegyek között "hintázva" tölteni. Miközben persze pihenésképpen teszteltük az útba eső hütték speciális kínálatát. Talán mondani sem kell, hogy enni-innivalóban ugyancsak csúcsokat döntöget Stájerország téli paradicsoma.

A síelős napok közben érdemes pihenőt tartani, de ilyenkor sem kell lemondani a téli örömökről. Itt volt az alkalom, hogy csatlakozhattak hozzánk az egyébként nem síelő, ám az alpesi szikrázó napsütést élvező családtagok, barátok is egy igazi szánkóversenyre. A Planai-val szomszédos Hochwurzen hegyen megtaláltuk Európa leghosszabb megvilágított szánkópályáját. Egyszerűen kihagyhatatlan a lesiklás a hét kilométeres szerpentinen. A kalandhoz - amely este az igazi - természetesen a helyszínen lehet kitűnő ródlikat bérelni.

A másik különleges esti program a lovasszánozás, ami a gyerekeknek is nagy élmény. Jó meleg pokrócokba burkolózva kilométereken át, mesebeli tájon futott velünk a két lovacska, a nagy hidegben fehér párába burkolta lobogó sörényes fejüket a kifújt levegő. Jólesett megérkezni a vendéglőhöz, amelynek udvarán forró puncsot kaptunk, majd a vidék borait ismerhettük meg és kóstolhattuk egy igazi borosgazda, szép szőke borkirálynő kalauzolásával, ízletes vacsora közben.

És ha valamit nem értettünk pontosan az étlapon, szolgálatkészen segítségünkre sietett a magyar pincér. A népszerű síterepen töltött néhány nap alatt nem volt olyan hely, ahol ne találkoztunk volna magyar személyzettel: a síkölcsönzőben, a szálloda éttermében, a hüttékben, a síliftnél, és sorolhatnám. Elmondhatjuk, Ausztria turisztikai sikereihez ma már nemcsak vendégként járulunk hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!