Lenyűgöző természeti szépség

2018.06.16. 11:00

Séta a Király ösvényén

Nehéz szavakba önteni az élményt, amit a Caminito del Rey nyújt. Hatalmas tisztelet érte az építőknek, amiért és ahogy megépítették a sziklafalakon ezt a 2,9 kilométer hosszú sétautat. Lefényképezhető, de vissza nem adható látvány a természet alkotta lenyűgöző formák között, amit egyszer látni kell.

DH

A túra teljes hossza 7,7 kilométer, ebből 2,9 kilométeres szakaszon páratlan környezetben, magasan a sziklafalon halad a kiépített út. A látvány leírhatatlan, és bár rengeteg fénykép készül a három-négy órás túra során, a fotók nem tudják visszaadni azt a természeti szépséget, amelyben része van a látogatónak. A sziklafalon haladva az élmények tovább fokozódnak Fotó: Molnár Sándor

A Caminito del Rey, azaz a Király ösvénye egy 100 méter magasan kiépített, egy méter széles hegyi ösvény Málaga tartományban, amit az El Chorro-kanyon falára erősítettek. Az eredeti ösvény megépítésének ötlete 1901-ben született meg, hogy a Chorro- és a Gaitanejo-víz­eséseknél készülő vízerőmű­vek építkezésén dolgozó munkások számára egy átjá­rót alakítsanak ki a két víz­esés között. Megépítése négy évig tartott, és 1905-re fejező­dött be. A munkások az építő­anyagok és élelmiszer szállítására használták a gyalogösvényt, a karbantartók pedig a csatorna folyamatos ellenőr­zéséről, tisztításáról gondos­kodhattak az út segítségével. 1921-ben XIII.

A túra teljes hossza 7,7 kilométer, ebből 2,9 kilométeres szakaszon páratlan környezetben, magasan a sziklafalon halad a kiépített út. A látvány leírhatatlan, és bár rengeteg fénykép készül a három-négy órás túra során, a fotók nem tudják visszaadni azt a természeti szépséget, amelyben része van a látogatónak. A sziklafalon haladva az élmények tovább fokozódnak
Fotó: Molnár Sándor

 

Alfonz spanyol király is végigment rajta a Conde del Guadalhorce vé­dőgát felavatásakor, ezért kapta az út a jelenleg is is­mert nevét. A függőleges sziklafalba vésett, vasgeren­dákra épített út az évek során életveszélyessé vált, betonda­rabok töredeztek ki a járó­felületéből. Az 1999-ben és 2000-ben bekövetkezett négy halálos baleset után a hatósá­gok lezárták az út mindkét bejáratát, és tilos volt rajta az áthaladás, ám őrzés hiányá­ban sok kalandvágyó turista mégis végigment rajta.

2011-ben állapodott meg az anda­lúz kormány és Málaga ön­kormányzata, hogy közösen fizetik ki a hegyi út biztonságossá tételének költségét. Az El Caminito del Rey felújítá­sára 2,8 millió eurót költöt­tek, és 2015 tavaszán átadták a régi út fölé épített, egy mé­ter széles fapallókból álló, vé­dőkorláttal ellátott, 2,9 kilo­méter hosszú látványosságot. Málaga város vasútállomásá­ról bő negyvenperces vonato­zással juthatunk el 4,85 euró­ért El Chorro településre, ahol a vonatból kiszálló turis­tákat már buszok várják, hogy elszállítsák a Caminito del Rey közelébe.

A látogató óhatatlanul a mélység és a magasság hatása alá kerül

A mintegy húszperces, szerpentinen fel­felé történő buszozás után még durván két kilométeres séta vár a látogatókra a Cami­nito kiindulási pontjáig, ahol az érkezőket csoportokba gyűjtik. Rövid eligazítást és a sisakok kiosztását követően, 15-30 percenként indítják el a turnusokat. A túrára érde­mes előre megváltani a tízeu­rós jegyeket, hogy senkit ne érjen meglepetés. A hétfő szünnap, akkor nem látogat­ható az ösvény. Sajnos esőben és erős szélben is fennáll a veszélye annak, hogy lezárják az útvonalat. A túra teljes hossza 7,7 kilométer, ebből 2,9 kilométer hosszú szaka­szon páratlan környezetben, magasan a sziklafalon halad a kiépített út.

A látvány leírha­tatlan, és bár rengeteg fény­kép készül a három-négy órás túra során, a fotók nem tud­ják visszaadni azt a természe­ti szépséget, amelyben része van a látogatónak. A sziklafa­lon haladva az élmények szin­te csak fokozódnak. A látoga­tó óhatatlanul a mélység és a magasság hatása alá kerül, amint végigsétál a függőleges falakra épített, a királyi jelzőt méltán viselő ösvényen. El­gondolkodtató a korábbi be­tonút látványa is, és félelme­tes belegondolni, hogy egykor azon közlekedtek elődeink.

A csúcspont a függőhíd a túra zárószakaszán, amelyre egy­szerre maximum nyolc em­bert engednek fel. Utánozhatatlan érzés átimbolyogni a hídon, és ha van hozzá bátor­ságunk, körbepillantani a tá­jon. A legnehezebb lelépni a fából készült ösvényről a túra végén, fájó szívvel hagyja maga mögött az ember a sok szépséget és a nyugalmat.

A túra teljes hossza 7,7 kilométer, ebből 2,9 kilométeres szakaszon páratlan környezetben, magasan a sziklafalon halad a kiépített út. A látvány leírhatatlan, és bár rengeteg fénykép készül a három-négy órás túra során, a fotók nem tudják visszaadni azt a természeti szépséget, amelyben része van a látogatónak. A sziklafalon haladva az élmények tovább fokozódnak
Fotó: Molnár Sándor

Bővülő turizmus

A Caminito Del Rey 2015-ös újranyitása óta közel 10 százalék­kal nőtt a térségbe érkező turisták száma, amin nem is csodálkozha­tunk, hiszen ez az egyik legismer­tebb hegyi ösvény a világon a tú­rázók körében, amely 2016-ban Europa Nostra-nagydíjat nyert a kulturális örökség megőrzésének kategóriájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!