Utazó

2008.03.26. 07:52

Pucéran Stuttgartban

Közvetlen repülőjárattal, alig másfél óra alatt eljuthatunk a világklasszis autók birodalmába, ahol parkosított környezetben régi és új divatok találkozásának lehetünk tanúi. Felfedeztünk egy olyan várost, ahol fürdőzni pucéran ajánlatos.

PLT

A Sváb Források elnevezésű wellnessparadicsomban szerzett élményem után a németek prüdériájára vonatkozó előítéletem egy csapásra szertefoszlott. Az üvegkupola alatt minden fürdőző nemre való tekintet nélkül anyaszült meztelenül, természetes könnyedséggel élvezi a vízi parkot. A nudizmus a német fürdők mindegyikében megszokott. Bámészkodni nem divat, talán csak az efféle hagyományt nem ismerő turista lepődik meg. 

Nehéz értelmes arcot vágni, ha az ember nincs tisztában azzal, hogy itt a fürdőköpenyt és a törülközőt nem takarásra, hanem csak szárításra és melegítésre használják. Aromaterápiás szaunák és tengervizes pezsgőfürdő veszik körül a pálmafákkal díszített, sziklahasadékban kialakított fürdőlagúnát. Az egész olyan, mint egy párás dzsungellabirintus, amelyben a szemérmesebb hölgyek részére kialakított női részlegen rózsagőzfürdő és trópusi illatú zuhanyvíz fokozza a fürdőélményt.

Az igazi kikapcsolódást a Schlossplatz hatalmas pázsitfüvén elnyúlva lehet fokozni. Európa leghosszabb bevásárlóutcáját, a Königstrassét kettészelő tér közepén semmi mást nem teszek, csak belefúrom magam a friss illatú, tiszta, zöld szőnyegbe és bámulom a turistákat, gyönyörködöm a teret körülvevő épületekben. Előttem az Új Kastély barokk épülete tekintélyt parancsol. Ez lehetett a célja az építettő, Carl Eugen von Württemberg hercegnek is, hiszen Stuttgartot második Versailles-já akarta tenni. A közel 50 évig épült palota külsőleg ugyan hasonlít a francia rezidenciára, de méretében csak kistestvére lehet annak.

Az épület szomszédságában a Régi Kastély karakterisztikus vártornyai magasodnak. A délnémet reneszánsz palota egykor a hercegek és grófok lakhelyéül szolgált, most a Tartományi Múzeumnak ad otthont. A belső árkádos udvarról feltűnően széles lépcsők vezetnek fel a koronaékszereket őrző kincstárhoz. Első Vilmos király számára építették így, aki olyan kövér volt, hogy ezt a rövid utat is lóval tette meg.

A nevezetességek nagy része a városmag köré csoportosul, így aki az aktív pihenés híve és a kultúra szerelmese, gyalogosan is felfedezheti Hegel és Bosch szülővárosát. A kortárs művészet őrzője és mecénása a 2005-ben átadott Új Művészház. A korábbi irányzatok munkái a Galériákban találhatóak. A Lindenmúzeum pedig a világ népművészeti kincseit tárja a látogatók elé. 

Vajon hogyan lehet minden látnivaló zsúfoltság nélkül a belvárosban? Üres a külváros? Korántsem! Stuttgart méltán nagy büszkesége a Mercedes gyár és a "háromszögletű" futurisztikus épületben kialakított Mercedes Múzeum. Korhű háttérrel, 9 emeleten több mint 160 igazi autóklasszis kiállítása illusztrálja a legnagyobb német autómárka történetét a kezdetektől a legmodernebb technikáig. 

A város szülötte Ferdinánd Porsche is, aki korábban konstruktőrként dolgozott, és ismereteit a Mercedesnél hasznosította. Később létrehozta a saját gyárát Zuffenhausenben (ez ma Stuttgart egyik negyede). A legendás sportautók, mint a Roadster, 356 Alu Coupé, a 904 Carrera GTS Coupé, valamint a híres Volkswagen "bogár" is a német feltaláló nevéhez fűződik. A versenyautó-relikviákat és a modern prototípusok néhány darabját megnézhetjük a gyár melletti szalonban. Bár olyan érzésem volt, mintha a stuttgarti utcák is a múzeumhoz tartoznának, mert olyan autóritkaságok húztak el mellettünk, amelyeket itthon csak albumban láthatunk.

A stuttgartiak nem sajnálták a helyet a parkoknak és a virágoskerteknek. Az egyik legfinomabb sváb perecet, a puha, vajas brézelt majszolva sétáltam végig a belvárosi "Zöld U" parkon, és bámultam a fák között előbukkanó hegyoldalban kialakított borvidékeket. A baden-württembergiek nagy hírverést és marketinget szerveznek borkultúrájuknak. Büszkeségük a száraz, kifejezetten savas vörösbor, a Trollinger. A borkészítésben nincsenek ugyan a helyzet magaslatán, azonban leleményesek voltak a gasztronómiában. 

A korábbi böjti időszakban a papok megpróbáltak húst csempészni az ételek közé, így vált később híressé az egyik sváb specialitás, a "maultasche". Finom tésztába rejtett zöldséges darált hús, amelyet ropogós hagymakarikával díszítve levesben vagy tojással főételként tálalnak. A tavasszal kezdődő canstatti ligetfesztiválon a sváb finomságok íze-java végigkóstolható. Vidámpark, kirakodóvásár, pörkölt mandula és vattacukor illata régi rock and roll bulira emlékeztet. Germán barátaink pedig literszámra öntik magukba a sört a sátrakban, ahol hajnalig szól a zene és fergeteges a hangulat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!