Utazó

2008.03.12. 09:08

Nemzetközi hírű gyógyvíz és park

Magyarország legjobban fejlődő idegenforgalmi desztinációinak egyike a Kerka völgye, azaz a szlovén-magyar határ mentén elterülő Muránia övezet. Az érintetlen természeti környezet, a régió épített öröksége, a néphagyományok és az erre mindinkább alapozó turisztikai kínálat az aktív és a passzív pihenést kedvelők számára egyaránt nagyszerű lehetőségeket kínál.

PLT

Lenti térségének idegenforgalmi vonzerejét a harminc évvel ezelőtt megépített gyógyfürdő alapozta meg. A zalai termálfürdők nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is kedveltek, Hévíz és Zalakaros mellett Lenti is gyakori úti célja a pihenni, felüdülni vágyóknak. 

A földrajzi elhelyezkedéséből adódóan stratégiai szerepet betöltő zalai kisváros fürdőjének építése több mint harminc éve kezdődött el, míg az első három medence átadására 1978-ban került sor. Azóta újabb medencék épültek, jelenleg öt szabadtéri, három  fedett, valamint egy félig fedett hidromasszázs-medence, illetve nyolchektárnyi zöldterület várja a pihenni és felüdülni vágyókat. Közülük a legnagyobb, s egyben a legújabb az 1340 négyzetméternyi vízfelületű élménymedence, amelyben többek között vadvízáram, nyakzuhany, masszázspadok és egy 74 méter hosszúságú anakondacsúszda nyújt páratlan élményt. 

A lenti fürdő legfőbb vonzerejét az Európa-szerte ismert 40 ezer éves nátrium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz jelenti, amely a mozgásszervi, ízületi, gerinc- és hátproblémák kezelésére kiválóan alkalmas. A gyógyvíz hatását ugyanakkor a kontinensen egyedülálló módon a fürdő területén kialakított Szent György Energiapark jótékony földsugárzása is kiegészíti. A Szent György Energiapark olyan gyógyító erejű energiavonalak találkozási pontjaiban fekszik, amelyek különleges hatásuknak köszönhetően a szervezet energiaáramlására gyakorolnak hatást. Segítik az alapvető működést, öngyógyító folyamatokat indítanak be, helyreállítják a testi és a lelki egyensúlyt. A Szent György-sugárzás egymagában is gyógyító hatású, ám gyógyvízzel történő interaktivitása még hatékonyabban segíti elő az energiahiányos állapot megszüntetését. 

Az éves szinten mintegy háromszázezer vendéget fogadó lenti gyógyfürdő minőségi fejlődés előtt áll. Az elkövetkezendő néhány évben nemcsak új medencék építését tervezik a Kerka-parti városban, de a gyógyá- szati centrum átalakítását és bővítését is. Mindehhez új, impozánsabb fogadórész is társul. A gyógyfürdő fejlesztése mellett megkezdődött a város első szállodájának építése, így a közepes méretű panziók és egyéb szálláshelyek után végre egy valóban minőségi ellátást nyújtó létesítménnyel is gazdagodik a település. A gyógyszálló a magasabb szolgáltatási színvonala mellett elsősorban a cukorbetegségben szenvedők számára kínál majd speciális ellátást. 

A gyógyfürdő szolgáltatásait igénybe vevők számára Lenti és környéke egyre több látnivalót kínál. Már a városban is érdemes körülnézni, hiszen a főtér közepén található műemlék jellegű templom a megye egyik legszebb szakrális épülete. Az 1698-ban emelt, Szent Mihály tiszteletére szentelt templomot Dorffmaister István különlegesen szép, és ikonográfiáját tekintve a maga nemében páratlan freskói díszítik. A gyógyfürdő szinte közvetlen szomszédságában található a Göcsej kincsei: az erdő és a fa elnevezésű erdészeti, faipari és vasúttörténeti kiállítás, amely minden év május elsejétől szeptember 30-ig várja a látogatóit. A Zalaerdő Zrt. által fenntartott tárlat abban az épületben kapott helyet, amely az ország leghosszabb menetrend szerinti erdei kisvasútjának, a Lenti és Kistolmács között közlekedőnek a végállomása is egyben. 

A vasúti váróteremben, valamint a hozzá kapcsolódó két, kifejezetten kiállítási célra épített helyiségben bepillantást nyerhetünk a göcseji erdők színpompás világába, megismerhetjük az erdészek önfeláldozó munkásságát, amelynek egyike a csodás természeti értékeket megőrzése volt. A tárlat különlegessége az a szinte egész termet elfoglaló korhű gőzgép, valamint az 1923-ban gyártott, ma már kuriózumnak számító gőzkazán homlokzata, amely a fűrészüzem múltjának megismeréséhez nyújt támpontot.

Viszonylag új létesítmény a városban a Hagyományok háza látogatóközpont, amely a térség néprajzába enged betekintést, ugyanakkor információs pontként számos hasznos tanáccsal is  gazdagodhat az oda betérő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!