Utazó

2016.01.12. 14:46

Nem egynapos kirándulócélpont - A Dunakanyar tetején valóban minden út a bazilikához vezet

Esztergomról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a városnézést letudhatjuk a székesegyházzal. Európa legnagyobb bazilikáinak egyike valóban csodás, azonban amint lesétálunk a városba és a Duna-partra, hamar rájövünk, hogy egy nap nem elég Esztergom megismeréséhez.

Tóth B. Zsuzsa

A város a római katolikus egyház magyarországi központja is. Legfőbb nevezetessége, a Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert prímási főszékesegyház, avagy esztergomi bazilika klasszicista stílusú épülete egyszerűen nem engedi elkóborolni a tekintetet. Bármerről is közelítünk Esztergom felé, és bárhol barangolunk is a városban, újra vissza kell hogy tekintsünk rá. Aztán fel kell kapaszkodnunk a hegyre, hogy még többet láthassunk belőle.



Az épület a magyar katolikus egyház főszékesegyháza az Esztergom-Budapesti főegyházmegyében. Az ország legnagyobb egyházi épülete az altemplomtól a kupola gömbjéig 100 méter magas, Európa legnagyobb bazilikáinak egyike. A főszékesegyház a váron belül épült, a Szent István téren. A helyén álló eredeti templomot Szent István építtette, de az az 1180-as tűzvészben elpusztult. A Szent Adalbert-székesegyházat Jób érsek hozatta rendbe. A török ostroma során megsérült, Esztergom eleste után pedig a török dzsáminak használta. 1594-ben, a vár visszavételére indított harcban a benne tárolt lőpor felrobbant, csupán Bakócz Tamás érsek kápolnája menekült meg. Mária Terézia a vár közepén Szent István tiszteletére barokk templomot emelt. Az eredeti székesegyház romjait Barkóczy Ferenc és Rudnay Sándor hercegprímás érseksége idején távolították el, hogy helyet adjanak a mai bazilikának. A Bakócz-kápolna az egyetlen épen maradt magyar reneszánsz kori épület.

A vár és a bazilika elválaszthatatlan kettősét kiegészíti a Keresztény Múzeum gyönyörű épülete a Mária Valéria híd felől

A bazilika 118 méter hosszú és 49 méter széles. A kupola erkélyére közel 400 lépcsőfok vezet fel, de érdemes vállalni a fárasztó lépcsőzést az elénk táruló gyönyörű panorámáért. A több mint ötven méter magas, szakadékos oldalfalakkal határolt magaslaton álló vár pedig Magyarország középkori történelmének kiemelkedő fontosságú helyszíne. Falai között várszínház működik, valamint itt látható a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma és a Magyar Koronás Királyok Panoptikuma. A vár északi rondelláján áll Melocco Miklós tizenkét méter magas szobra, ami István megkoronázását ábrázolja. Ha kigyönyörködtük magunkat a bazilikában és a várban, valamint azok szépen rendben tartott környékében, sétáljunk le a városba.

A déli városrészben érdemes megnézni a római Pantheon mintájára készült kerek Szent Anna-templomot. A belvárosban számos gyönyörű, felújított és renoválásra várva is szép műemlék épületet találunk. A Széchenyi téren álló Vak Bottyán-palota most a városháza épülete. A Kis-Duna sétány, a királyi város nyugati határa gesztenyefasorral tarkított s a Kis-Duna mentén a vízivárosig fut. Innen négy híd nyílik a Prímás-szigetre, ahol a modern strandot is találjuk. Innen sétálhatunk át a Mária Valéria hídon Párkányba. Érdemes szánni rá egy fél órát, már csak azért is, mert gyönyörű látványt nyújt a hídról a bazilika. No meg a túlsó parton remek sztrapacskát ehetünk jutalmul.

A Szent Tamás-hegyről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a bazilikára


A királyi városrészben található egyebek mellett a zsinagóga, a belvárosi plébániatemplom. Aki egy kis izgalomra vágyik, keresse fel a műszaki műemlék Mala-forrásalagutat. A felújított járatrendszer bejárata a Szent István Strandfürdő területéről nyílik. A strand igazgatója bejelentkezés alapján lehetőséget biztosít 10-15 fős csoportok számára az alagút megtekintésére. Aki tériszonyos és kihagyta a bazilika kupolájáról nyíló panorámát, legalább a Szent Tamás-hegyre sétáljon fel. A hegytetőn a Fájdalmas Szűz-kápolna áll.

A Fájdalmas Szűz-kápolna a város egyik jellegzetes pontja
Fotó: Tóth B. Zsuzsa


A vízivárosi Keresztény Múzeum a világ harmadik leggazdagabb egyházmegyei gyűjteménye. Erre találhatók a város török kori emlékei is. Az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámit felújították, különleges látvány. A Mindszenty téren áll a vízivárosi plébániatemplom, és közvetlen mellette a prímási palota. A kikötőből vezet a várba a keskeny középkori feljáró, a Macskalépcső a várhegyre. De a víziváros afféle láblógatásra is kiváló hely. A parton ücsöröghetünk, vagy ha még van energiánk, kipróbálhatjuk a gyermek- és felnőttjátszóteret. Szóval Esztergom tényleg nem egynapos kirándulási célpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!