Utazó

2008.04.02. 08:54

Nagyvázsonyi csábítások

Kevés olyan turista van, aki, ha Veszprém megyébe látogat, ne keresné fel Nagyvázsonyban Kinizsi Pál várát, amelyet folyamatosan felújítanak, gazdagítanak.

PLT

Kinizsi Pál hűségéért kapta Vázsony várát 1472-ben, majd hat évvel később pálosokat telepített a községbe, kolostort és templomot építtetett nekik. Első nagy győzelmét Báthori Istvánnal együtt 1479. október 13-án Kenyérmezőnél aratta a török felett. Mátyás király halála után Corvin János ellen fordult, Ulászló mellé állt, majd megsemmisítette a fekete sereget. A kiváló hadvezér élete végén ismét a törökök ellen harcolt, 1494-ben megmentette Nándorfehérvárt az árulástól. Szendrő ostrománál halt meg, idővel mondai alakká vált, nemzeti hős lett. Feltételezések szerint Nagyvázsonyban temették el. A vár kápolnájában található a mívesen faragott szarkofágja. 1708-ban kincskeresők dúlták fel a sírját, megtalálták a sodrott páncélingét, sisakját és kétélű pallosát, amelyek később a Magyar Nemzeti Múzeumba kerültek. A vár előtti téren áll a lovas szobra.

A vár március közepe óta látogatható: a történelmi panoptikumban nagy királyaink életnagyságú viaszszobrai láthatók. Az érdeklődők megismerkedhetnek az építmény múltjával, jelenével és jövőjével, a katonai kiállítás pedig a honfoglalástól napjainkig követi nyomon  ólomkatonák segítségével  az egyenruhások életét. A kőtár őrzi a várból származó faragott köveket. Aki viszont lovasbemutatókra is vágyik, érdemes júliusra és augusztusra időzítenie a látogatást. Mindennap 11 és 15 órakor közel egyórás műsorral szórakoztatják a nagyérdeműt a lovasok, akik bepillantást engednek a középkori várvédők életébe. A műsor után bárki kézbe veheti a fegyvereket, sőt azokat ki is próbálhatja.

Ha már a négylábúakról esett szó, említsük meg, hogy már több éve augusztus 2-a és 5-e között lovasfesztivált rendeznek a Völgy-parkban, ahol a nemzetközileg ismert kaszkadőr, Balog D. Menyhért mutat be csapatával különböző jeleneteket, főleg a reneszánsz korból.
Közvetlenül a vár melletti műemléki épületben található az egykori lóváltóállomásból kialakított postamúzeum, amelyben 1968 óta látható hírközlés-technikai kiállítás. Itt mutatják be 1867-től a századfordulóig a postaszolgálat fejlődését, a hivatali munkaeszközöket.

Innen csupán egy kőhajításra van a szabadtéri néprajzi kiállítóhelyként működő, utolsó tulajdonosáról Schumacher-háznak nevezett épület, amely 1825-ben készült el. Középen található a szabadkéményes füstelvezetésű, gazdagon felszerelt konyha, ahol az ide látogató csoportok kedvéért kenyeret sütnek. A lakószoba régiesen, sarkosan berendezett, de itt helyezték el a takácsszövőszéket, amellyel a szerényebb birtokkal rendelkező gazdák kiegészíthették télen a jövedelmüket. (Annak idején ezen a vidéken nem véletlenül folyt kiterjedt kendertermesztés.) 

Az első szoba minden esztendőben időszaki kiállításnak ad helyet. Bemutatkozhatnak itt az egykor a térségben űzött kézműves mesterségek mai művelői. A lakóházzal szemközti istállóban egy helyi rézműves dinasztia utolsó képviselőjének, Pintér Rudolfnak teljes szerszámkészlete látható, aki rézműves edényeket készített, tetőt fedett.
Viszont aki élőben szeretne megismerkedni a kovácsmesterséggel, annak érdemes felkeresnie a település határában szakmáját magas szinten űző Tarsoly Lászlót, aki 2003-ban rendezte be magánmúzeumát, ugyanakkor látványos bemutatókat tart a turistáknak. A hagyományos eszközökkel berendezett műhelyben a látogatók egy órán át nézhetik és gyakorolhatják ennek a szakmának a fogásait.
A települést felfedezni kívánóknak ajánlott ellátogatni például a Szent Mihály-hegyen lévő Pálos-romokhoz vagy felkeresni a nemesleányfalui temetőnél álló Szent Jakab-romokat. 

A községben tavaszra elkészült információs táblákról többek között megtudhatjuk, hogy hol van a horgásztó, ahol a pecások hódolhatnak szenvedélyüknek. Ugyancsak nyitott a sportolni vágyók előtt a teniszpálya, s csupán két kilométert kell annak megtennie, aki a Nemesleányfalui Lovas Klub négylábúival kívánja felfedezni a környék erdeit.
A nagyvázsonyiak felkészültek a turisták fogadására, akiket szívük szerint több napra marasztalnának. Az elmúlt években újították fel a vár melletti turistaszállót, ahol 38 vendég tud egyszerre pihenni. A szép fekvésű településen két panzió és két vendégház, valamint egyéni szállások  összesen 200 ágy  várják az üdülni, kikapcsolódni vágyókat. 

Rendezvényeik közül kiemelkedőek a Völgy Tornác- programok, amelyek sokakat csábítanak a faluba. Idén július 25. és augusztus 3. között fellépnek a Godó Dumaszínház humoristái, akik között ott lesz Maksa Zoltán, Sándor György, Szőke András, Badár Sándor, Laár András és a L'art pour l'art együttes, valamint az utóbbi időben feltűnt ifjú nevettetők. Itt lesznek megint a Honvédelmi Minisztérium hagyományőrző huszárai, akik várhatóan megint látványos bemutatókat tartanak. A nagyvázsonyi civil szervezetek is kitesznek majd magukért színes programjaikkal, kiállításaikkal.

A tavaly beharangozott, de idén bevezetésre kerülő Nagyvázsony-kártya nemcsak helybelieknek, hanem a turistáknak is kedvezményeket nyújt a belépőjegyek megvásárlásától a szállásokon át az étkezésig.
Mint minden helyen, az idegeneknek gond eligazodniuk egy településen, éppen ezért Vázsonyban azt találták ki, hogy a falu lakói közül többen felcsapnak alkalmi idegenvezetőnek a nyári szezonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!