Utazó

2012.10.17. 08:35

Nagy bihari barangolások

A patakmederben kecskék ejtőznek, az úton estefelé a tehenek poroszkálnak otthonaik felé, közben a XXI. század új őrületei, a quadok rohangálnak közöttük. A hegyoldalakban családias panziók bújnak a fenyők közé, azokban fenséges töltelékes káposztát tesznek a vendégek elé. Akiknek egy-egy nagyobb gyalogtúra után természetesen farkasétvágyuk van.

Arany Horváth Zsuzsa

Merthogy utazásunk helyszínét, a Bihar- vagy Erdélyi-szigethegységet  az isten is túrázásra teremtette.


 
Ha átlépjük Ártándnál az országhatárt, s eljutunk Nagyváradra, onnan már csak 70 80 kilométer délkelet felé, s máris elérjük Vasaskőfalvát, azaz Pietroasa községet, a hegység szélét, amelynek koronaékszere a Pádis-fennsík. (A szó maga románul poklot jelent.) Erdély és Románia nyugati részének meghatározó hegytömbje közepén helyezkedik el a karsztfennsík,  Európa egyik legérdekesebb turistaparadicsoma. Merthogy a karsztjelenségek valamennyi változata megtalálható itt, s a népi fantáziának köszönhetően beszédes elnevezésekkel bírnak: Csodavár, Aragyásza barlang, Eszkimó jégbarlang, Fekete zsomboly, Ponor vízkelet,  Szamos bazár és a többi. (Ráadásként a terület évente  200 napon át ideális körülményeket biztosít a téli sportoknak, jóval olcsóbban, mint Nyugat-Európa hasonló magaslatai.)

Furcsállhatjuk, hogy a magyarországi látogató évtizedeken át,   már amikor érzelmi  okokból újra  divatba jött Erdély,  csak a Tordai-hasadékot ismerte erről a vidékről, azt is csak messziről. De megvan annak az oka, mondaná a székely.  Ma már az uniós forrásoknak köszönhetően egyre jobb utakon közelíthető meg a varázslatos térség, míg korábban az itt élő emberek vendégszeretete sem volt elég ahhoz, hogy a kátyús, életveszélyes utakon megindulhasson a turistaforgalom.
 
Az Erdélyi-szigethegység központja védett terület, noha csak kis része tekinthető nemzeti, illetve turisztikai  parknak. Ilyennek láttuk a Boga-telepet, amely a Boga patak völgyének mélyén terül el, különleges vízeséseivel.


 
A 36 négyzetkilométer alapterületen - amelyen annyi természeti csoda található, mint talán sehol az egész Földön - a csak sétáló élményturista, de a vehemens kalandokra vágyó hegymászó is megtalálja a kedvére való útvonalakat. Nem beszélve a fotózás szerelmeseiről, akik a páratlan növény- és  állatvilágba pillanthatnak bele.  Rájuk gondolva alakítottak ki nyugodt madárleső búvóhelyeket a patakok mentén,  ahonnan a   földtani gyorstalpaló kurzusnak is beillő  geológiai képződmények mustrája is adott. Hiszen testközelbe kerülnek a kőzetek, vetődések, sziklaszorosok, víznyelők, barlangok, exokarszt és eróziós jelenségek, búvópatakok, források,  vízesések, dolinák, aknabarlangok, vízgyűjtők, völgyzáró gátak, jégbarlangok, hosszú vízi folyosók.  Öröm volt látni, hogy a turistajelzések gondozottak, s a figyelemfelhívók sem maradnak el a bérceket hódító ösvények nehézségi fokát illetően.


 
A 1225 méter magasságban fekvő Pádison a menedékházhoz legközelebb eső látnivaló a Mócok temploma, amely egy 1458 méter  magas csúcs, ahonnan gyönyörű kilátás kínálkozik a fennsíkra a Kék Magurától a Horgas Havason át az Égett kőig. A Mócok templomának sziklaszirtjén épült kilátó tájékozódási pont. Kelet felé tekintve innen ráláthatunk az Aranyosfői-fennsíkra, az Elveszett világra, valamint a Bihar-hegységre, amelynek csúcsa, a Nagy-Bihar 1849 méter magas.

 

 

 

 


A legmagasabb vízesés, a Nagy Phaeton   80 méter, a legmagasabban fekvő település, Ocoale (Akol) falu  1270 méteren van; a legmélyebb barlang a Varasoia közelében lévő V5: több mint 600 méter mély; a leghosszabb barlang a Szelek barlangja: (jelenleg)  50 ezer méter; a  legnagyobb jégbarlang a Szkerisórai: 112 000 köbméter jéggel; a leglátványosabb völgyfőrendszer a Rozsdás-árok.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!