Utazó

2007.11.28. 08:40

Móri illatok, ízek mámora

A borvidék a szőlők területét nézve nem tartozik a legnagyobbak közé hazánkban, ám a borok hírnevét tekintve az elsők között jegyzik. A városban nyitott pincék sokasága látogatható.

PLT

A borvidék területe 1500 hektár, Mór mellett Csókakő, Csákberény, Pusztavám, Söréd és Zámoly tartozik hozzá. E településeket az úgynevezett borút is összeköti, amelyet végigjárva az érdeklődők valós képet kapnak a vidékre jellemző szőlőtermesztés és borkultúra egészéről. Mórra érkezve a borkedvelők megkóstolhatják a környékre jellemző  nedűket, mint az ezerjót, királyleánykát, rajnai rizlinget, traminit és chardonnay-t. A várost ölelő dombokon, valamint a Vértes lankáin egykor a hódító rómaiak fektették le a szőlőtermesztés alapjait, már ők is felismerték a kedvező adottságokat. 

Hosszú  évszázadokkal később, a  Rákóczi-szabadságharc idején a kuruc és labanc csapatok közötti összecsapások gócpontja volt a település, amelynek nyomán az 1700-as évek elejére igencsak megcsappant a lakosság száma,  a szőlők nagy része kipusztult. A gyötrelmes harcok végeztével német telepesek, valamint kapucinus szerzetesek érkeztek, akik hozzáláttak a szőlőtermesztés újbóli felvirágoztatásához.

Móron a borkedvelők nyitott pincék sokaságába térhetnek be, ahol megízlelhetik a termőhely és a fajta szerencsés találkozásának eredményét, a diszkrét illatú és zamatú, ám mégis gerinces, testes, savas ezerjót. Az ódon falak között különféle programokat kínálnak az érkezőknek. A csoportok helyenként a több mint 200 éves Rákóczi-prések árnyékában kóstolhatnak, s hallhatnak a bortermelő családok és a pincék történetéről. A gazdák mesélnek a sváb hagyományokra épülő borkészítésről, az ezerjóhoz fűződő legendákról. 

A címeres nedű kapcsán megemlítik, hogy a szőlőtermesztést meghonosító kapucinus szerzetesek szentül vallották: aki ezerjót iszik, annak fiúgyermeke születik. Az ászkolt fahordókban érlelt, mélyebb színű férfias borok mellé saválló tartályokban készült  illatos, friss, üde és szénsavas, könnyed nedűket is kínálnak. Bár Móron több családi vállalkozás nyújt effajta szolgáltatást, a forgalomra nem lehet panasz. Hetente több csoport is betér egy-egy pincébe, 80-90 százalékuk magyarokból áll.

A vendégek szakmai bemutatókon ismerhetik meg a borvidéket, a sváb építési jegyeket őrző 200-300 éves présházakat, szőlészeti magángyűjteményeket, magánmúzeumokat. A látogatókat mindenkor pincebejárásra invitálják, akik belefeledkezhetnek a szőlőkészítés mesterségébe a megőrzött míves tárgyi emlékeket  csodálva. A borok mellé harapnivalóval, úgynevezett borkorcsolyával szolgálnak vagy igény szerint paraszttálat kínálnak, sonkával, szalonnával, kolbásszal, disznósajttal, paradicsommal és paprikával.

A csoportoknak igény szerint akár egész napos programokat  szerveznek, az ügyességi és szellemi tréningek összekovácsolják az odaérkezőket. A vendégek megtekinthetik a borvidék  legnagyobb pincéit, amelyekben akár  80 féle, fajtájú és évjáratú palackozott bort, valamint  igazi ritkaságokat, csaknem százéves nedűket is őriznek. A kuriózumokat kedvelők alkalmanként több évtizedes borokat is fogyaszthatnak.

A borvidék fejlődése biztosított, a gazdák gyermekei továbbviszik a hagyományokat, szívesen felvállalják a vendéglátással járó teendőket. Az ifjak fiatalos lendülettel,  széles mosollyal kóstoltatnak és tartanak bemutatót. Rendszerint legény- és leánybúcsúkat is lebonyolítanak a patinás, több száz éves falakkal ölelt pincék félhomályában. A szórakozni vágyók a kiváló nedűk megízlelésén túl helyenként két-háromféle törkölypálinkából is hörpinthetnek. Ezekben a présházakban hatalmas dumával kísért, kedves atmoszférával várják a vendégeket, ami garancia arra, hogy mind gyakrabban térnek be, látogatnak vissza.  

Természetesen csak saját készítésű nedűket kínálnak, a mindenütt fellelhető helyi sajátosságokat kiegészítve itt-ott  fűszeres traminit, teltfürtűt, barik hordóban született chardonnay-t vagy fahordóban és tartályban érlelt, összeházasított borokat is kínálnak. A pince hűvösében a lopózás apróbb fogásai is kipróbálhatók, elsajátíthatók.
Átépítésre vár, de azért látogatható a Lamberg-kastéllyal egy időben épült, hajdanán az ősi nemesi család birtokában álló présház. A pince felső részén egy nagy kóstolótermet szeretnének kialakítani, jelenleg a építéshez szükséges műemlékvédelmi engedélyek beszerzése folyik. A borvidéken mára a legtöbben belátták, hogy  a megfelelő marketingtevékenység elengedhetetlen a fejlődéshez. Különféle kiadványokban, prospektusokban vagy az interneten adnak hírt  szolgáltatásaikról. A gazdák megértették az összefogás hasznosságát, tudják, minél több nyitott pince várja a kóstolni vágyókat, annál többen kopogtatnak az ajtókon.

Összességében a borvidéken több százan foglalkoznak az ízes, illatos nedűk megalkotásával. A nyitott vendégváró  pincéken túl a présházakban tevékenykedő  borosgazdák esetenként szívesen megkínálják a városba látogatókat, kikérik véleményüket, körbevezetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!