kustánszegi képeslap

2017.10.18. 11:00

42 éve Virágzó agávé

KUSTÁNSZEG A kustánszegi agávé a negyvenkét év után virágzó kaktusz, amelynek messze tájakról is csodájára jártak augusztusban. Az Ábrahám Gyuláék kertjében lévő, legalább hat méter magasra törő virágszáron a hatalmas virágtányérokat hamar észrevették a turisták is.

NA

A templomdombról, ahol a Millenniumi emlékmű is áll, pazar kilátás nyílik a falura, a tóra. Mostanában sokan az agávéért (jobbról) keresik fel Kustánszeget

- Első ottjártunkkor – még a virágzás kezdetén, augusztus elején – éppen egy kerékpáros csoport érkezett a faluba.- Budapestiek vagyunk, a Vadása-tónál táborozunk, s erre kirándulva fedeztük fel a növényt. Éppen a napokban hallottam arról, hogy Miskolcon is virágzik egy agávé, s lám, ebben a kis zalai faluban is ilyenre bukkanunk. A környék tavait járjuk be, előzőleg Csesztregen voltunk, s úgy tudjuk, hogy itt is van egy vadregényes tó – mondja egyikük, miután lefotózza a kaktuszt. - Nagyon boldog voltam, amikor felfedeztem a levelesnek tűnő hajtást, ami aztán gyorsan elkezdett növekedni. Amikor elérte a két métert, az erre járó falubeliek is kezdték észrevenni. Mostanra voltak már itt a Balaton környékéről, Kaposvárról.

Vadregényes partszakaszok. A töltés egyik oldalán a fenségesen elnyúló tó, a másik oldalon pedig lápos rét található. Az erdős, csalitos part is őrzi a táj érintetlenségét

 

Örülünk, hogy ilyen látványossággal szolgálhatunk a falunknak – mondja Edit, a feleség, aki azt sem bánja, ha a virágzással elpusztul a növény.- Nem is baj, nem kell többet bevinni télire. Tudják, micsoda feladat volt ezt becipelni, hogy ne fagyjon meg? Öt-hat markos fiú is kellett hozzá. Előbb a pincében teleltettük, majd miután oda már nem lehetett levinni, mert nem fért be az ajtón, a garázsba cipeltük be. Volt, amikor traktorral vontattam ki a helyéről. Legalább három méter széles volt, a levelek végi tüskék pedig félelmetesen szúrtak.

Mostanában sokan az agávéért keresik fel Kustánszeget

 

Többeknek is felajánlottuk, hogy vigyék el, de rajtunk maradt. De nem baj, ezt a virágzást jó, hogy láthatjuk – így Ábrahám Gyula. A faluba látogatók többsége a nyáron nem csak a virágért jött, hanem körül is nézett Kustánszegen, mert sokan dicsérik már a település látnivalóit, a tóhoz példá- ul számosan rendszeresen visszajárnak pihenni. Sokan már akkor elámulnak a táj szépségén, amikor Csonkahegyhát felől kiérnek az erdők közül, s a völgyön túl megpillantják a szemközti dombra épült Kustánszeget. A széles völgy mögött ugyanis lélegzetelállító panoráma tárul az érkezők szeme elé. Szemben a templom fehér tornya villan ki az öreg, lombos fák levelei közül, a tó felé elnyúló dombon pedig az üdülőövezet házai láthatók. A község elrendezése is érdekes, utcái egy magas domb tövében, illetve annak oldalán kanyarognak. A református templom a domb ormán magasodik, s még csak innét nyílik pazar kilátás a házak fölött a tóra, ami a nyolcvanas évek végétől Kustánszeg legnagyobb vonzereje. A jóléti víztározót három község – Becsvölgye, Németfalu és Kustánszeg – hozta létre 1987-ben, de a fenntartása mára teljesen Kustánszegre maradt. A strandon nincs belépőjegy, szabadon fürödhet, aki csak szeretne, persze a saját felelősségére. Ezzel, mármint a fürdéssel egy német család kuvasza próbálkozik meg, amikor a parton sétálunk, viszont a part menti nádasok nyiladékában többen is horgásznak.

Fürdőző kuvasz a tóban
Fotók: Győrffy István

 

A vendégek egyébként ingyen vehetik igénybe az öltözőket, a zuhanyzókat, a víz minősége kitűnő. Kemping is működik a tónál, s több vendégház vár vendégekre, szobákat adnak ki a kustánszegiek, s az önkormányzatnak is van egy 36 vendég fogadására alkalmas turistaháza.Megtudjuk, hogy az idén az önkormányzat kulcsos házában többször is voltak csoportok, táncosok is lakták, de szívesen adták ki lány- és legénybúcsúk számára is. Azon túl, hogy folyamatosan látogatják a települést a bakancsos és a kerékpáros turisták, saját szórakoztatásukról is gondoskodnak. Rendezvényeikkel csatlakoztak a Göcseji Dombérozóhoz, amikor is a tájházuknál volt játék, a templomdombon pedig motorosok pihentek meg. Augusztus elején rendezték meg a XXI. Kustánszegi Napokat, ekkor nótaestet, zenés-táncos rendezvényeket, főzőversenyt tartottak, s együtt örültek annak is, hogy az idén több utca burkolatát sikerült felújítani, a templomdombon pedig felavatták az új I. és II. világháborús, turulmadaras emlékoszlopot.

A templomdombról, ahol a Millenniumi emlékmű is áll, pazar kilátás nyílik a falura, a tóra.

 

Jó Kustánszegen barangolni a faluban, a turistákhoz a helybéliek is hozzászoktak. Kellemes a templomdomb padjain megpihenni és nézni a tájat, amely szelídségével örökre a vendég szívébe lopja magát. Nem beszélve a tóról, amelynek erdős, csalitos partja, a nádasok között megbúvó horgásznyiladékok őrzik a táj érintetlenségét. Visszatérve az elmúlásában büszkén magasodó agávékaktusz virágzatára, ami egész augusztusban pompázott, s szeptember elejére hervadt el, mintha csak tudta volna, ez az a falu, ahol érdemes volt kinyílnia.

A látogatók rendszerint
körülnéznek a festői
környezetben lévő településen, ahol jó barangolni

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!