Utazó

2007.08.15. 06:42

Különleges látnivalók

Érdemes lekanyarodni Veszprém megyében a tapolcai útról, ha az idegen néhány szép faluban kíván körülnézni.

PLT

Tótvázsonyból jövet álljunk meg Barnag határában, ahol nemrég fejezték be az 1700-as évekből származó utolsó kálvária felújítását, amely a német kisebbségi önkormányzat pénzéből valósult meg. Megkapó látványt nyújtanak a faluban az évek során helyreállított  parasztházak is. Aki felkapaszkodik a közeli dombra, ráláthat a Balatonra és az igényesen gondozott szőlőültetvényekre. A kirándulóknak érdemes a településtől mintegy két és fél kilométerre fekvő Zádor-várhoz elsétálniuk, ahol megint csak szép panoráma tárul eléjük a kilátóból.

Az önkormányzat már korábban eldöntötte, hogy a polgármesteri hivatal udvarán helyet ad sátorozóknak, ahová majd  pályázati pénzből  vizesblokkot építenek, s kialakítanak egy focipályát is. Már eddig is sok kirándulócsoport jelentkezett be náluk, de amíg a feltételek nem adottak, kénytelenek nemet mondani. Tervbe vették, hogy csatlakoznak a majdan megépülő kerékpárúthoz, amelyen Nagyvázsonyig is eljuthatnak a kerekezők. Szeretnék, ha külön út vezetne a Zádor-várhoz, így a bringások könnyen megközelíthetnék a Pécselyi-medencén át Füredet, a tópart legszebb városát.

Csak pár kilométert kell annak megtennie, aki egy különleges építészeti kultúrát akar megismerni. Vöröstón, az országban egyedülálló módon, pajtasorral lezárt úgynevezett szalagépületek találhatók, igaz, elég rossz állapotban. A tulajdonosoknak nincs több tízmillió forintjuk a felújításukra, s persze az önkormányzatnak sem. A főúton két kápolna található, de eddig csak az egyiket újították fel. Viszont ezekben a napokban tíz év után ismét restaurálják a kálváriadombon a stációkat, amire a megyei önkormányzattól 1,1 millió forintot nyertek, a település 350 ezer forinttal egészítette ki a költségeket.

A településen a legnagyobb feladatnak a községháza további fejlesztését tekintik. Például az egy éve megszűnt orvosi rendelő helyén a német kisebbségi önkormányzat falumúzeumot szeretne kialakítani, ami természetesen majd minden látogató előtt nyitva állna. Az egyutcás, még száz lakost sem számláló faluban két család foglalkozik szálláskiadással.

Érdemes kicsit hosszabb utat megtennünk, hogy eljussunk Dörgicsére. A falu különleges fekvése, természeti szépségei, nyugalmat sugárzó jellege miatt a betelepülők, pihenésre vágyó külföldiek, hazai művészek egyik legkedveltebb helye. Az itt folyó alkotómunka, közösségi élet bár nincs a figyelem állandó középpontjában, de mindenképpen példaértékű.  A község kulturális élete élénk és változatos. Ennek nagyon szép példája a Dörgicsei kulturális napok rendezvénysorozat. Idén különleges apropót adott ennek a hagyományos rendezvénynek, hogy Imre herceg születésének ezredik évfordulója éppen 2007-re esik, így a megelőző éveknél is igényesebb műsort állítottak össze a szervezők. Szent Imre a falu védőszentje, amire a Dörgicse 1820-ban épült katolikus templomának oltárán ábrázolt Szent Imre-kép emlékeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!