Utazó

2007.12.05. 08:39

Kína kapuja

Az egykori halászfaluból mára szédületes gyorsasággal fejlődő világváros, Kína gazdasági és pénzügyi motorja lett.

PLT

A hatalmas Jangce folyó torkolatánál alapított kikötővárosba repülővel érkeztünk, így először felülről csodálhattuk meg a világon egyedülálló felhőkarcoló-rengeteget. Bármerre néztünk, mindenfelé égig érő tornyokat láttunk, ami nem is csoda, hiszen a világ összes városa közül éppen Sanghajban található a legtöbb (szám szerint több mint négyezer) legalább húszemeletes épület. Illusztrálja egy egészen elképesztő adat az építkezések volumenét: mára túljutott a városfejlesztési láz a legnagyobb lendületén, ám a néhány évvel ezelőtti csúcsponton a világ összes működő építkezési darujának a fele ebben az egy városban dolgozott.

Egészen sajátos, nyüzsgő atmoszféra fogad bennünket a közel húszmilliós várossal közelebbről ismerkedve. Az épületek látványosak, színben és formában is változóak és fantáziadúsak. Az úthálózat a legnagyobb amerikai metropolisokat idézi: többszintes kereszteződések vannak szinte minden jelentősebb csomópontban. És mindig, mindenhol a hömpölygő embertömeg, autóval, biciklivel és gyalogosan.

Városnézésünk a hagyományos kínai kertépítészet egyik remekének, a Yu Gardennek a látogatásával kezdődött. A mindössze két hektáron épített egykori magánkert ma az egyik legfőbb látványosság a városban. Hatalmas kőfal és azok tetején sárkányokat formázó szobrok védik a területet, amelyben épületek, sziklakertek, aranyhalaktól nyüzsgő tavacskák, szigetek és hidak váltogatják egymást.

Közvetlenül mellette található a Mandarinkert, ami szintén a hagyományos kínai építészetet követő hatalmas bazárnegyed. A régies stílusú utcácskákon sétálva számos ajándékbolt és áruház luxuskínálattal várja a turistákat.
Nem messze innen található a világ ötödik legnagyobb múzeuma, a Kína kultúráját mintegy tízezer négyzetméteren bemutató Sanghaj Múzeum. A húszezernél is több kötettel büszkélkedő könyvtár mellett több ezer értékes festmény, bútor, érme, kelme, porcelán- és bronztárgy alkotja a múzeum vagyonát. Az épület hátsó kijáratából kijövet a Népek terén találjuk magunkat, s annak túlsó oldalán látható a Városfejlesztési Múzeum, amelyben pontos makett illusztrálja Sanghaj 2020-as tervezett látképét.

Körutunkat a jövőt idéző csodavasúton való utazással folytatjuk. A város üzleti negyedét a nemzetközi reptérrel összekötő mágnesvasút könnyedén, szinte észrevétlenül gyorsulva éri el a végsebességét, egészen pontosan 431 kilométerórát. Az indulás után alig több mint hét perccel máris 30 kilométerrel odébb, a reptéren találjuk magunkat.
A várost a Huangpu folyó szeli ketté. A fejlesztést jól érzékeltetik a következő tények: 15 évvel ezelőtt a folyó keleti partján kukoricatáblák voltak, a vízen pedig csak csónakkal lehetett átkelni. Ehhez képest ma a két partot számtalan óriási, modern híd, továbbá többszintes alagútrendszer köti össze, a keleti parton pedig felépült a város legmodernebb, futurisztikus épületekkel teletűzdelt, mintegy ezer felhőkarcoló által alkotott modern negyede, a Pudong.

Ezen városrészben találjuk meg a világ jelenlegi negyedik legmagasabb felhőkarcolóját, a bambuszrügyre emlékeztető formájú, 420 méter magas Jinmao-tornyot. Közvetlenül mellette azonban már épül a még nagyobb magasságokba törő palota. Pudong és egyben egész Sanghaj jelképe a folyó partjára épült tv-torony, a Keleti Gyöngyszem. Két nagy gömb (és bennük konferenciaközpont, forgó étterem, diszkó, kilátó) alkotja a fő szerkezetét, a közöttük található kisebb gömbök nászutaslakosztályok.

A fő nevezetességek látogatása mellett lehetőségünk volt egy kicsit megismerni Sanghaj mindennapi életét is, a hangulatos éttermeket, a barátságos embereket, a nyüzsgő éjszakai életet. A kínai tradicionális értékeket és a modern kultúrát megfelelően ötvöző, gondossággal megtervezett, következetes szorgalommal és hihetetlen gyorsasággal épített városban szerzett élményeinktől lenyűgözve hagytuk el Sanghajt, ahogyan érkeztünk, repülővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!