Utazó

2011.09.28. 09:37

Jó az ötlet, legalább kimozdulunk

Kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül nagy népszerűségnek örvend lapcsoportunk nyolcfordulós geocaching játéka. A harmadik helyszín az ezerjó városa, Mór volt.

B. Kiss László

Ugyan tíz órakor kezdték a pecsétosztást vasárnap a móri Lamberg-kastély kapujában lapcsoportunk munkatársai négymegyés turisztikai játékunk harmadik fordulójában, ám az első - magyarosan - kessingelők már fél órával előbb a helyszínen voltak. Tíz órától pedig csapatostul érkeztek a játékosok, hogy pecsételtessenek, illetve átvegyék azokat a kedvezményre jogosító kuponokat, amelyeket  több helyen - múzeumban, éttermekben, szálláshelyen, a szabadidőközpont uszodájában, illetve a csókakői várban - lehetett beváltani vasárnap.

Staudt László és felesége Székesfehérvárról érkezett, hogy részt vegyen a játékban. Mint elmondták, eddig egyetlen fordulót sem hagytak ki, a móri kirándulást azonban  rövidre szabják, tekintettel arra, hogy éppen aznap töltötte be a tizennyolcat nagyobbik  fiuk.

Ugyancsak az elsők között érkezett a felsőörsi Benedek család. Benedek Szabolcs és felesége, Juhász Judit  három gyermekét, a 11 éves Zorkát, a 9 éves Teklát és a 8 esztendős Zalánt is magával hozta. Jártak már Móron, de régebben, és egyébként is szeretnek kirándulni. A játék kínálta kedvezmények pedig kifejezetten vonzóak - vélekedett a háromgyermekes anyuka. 

A sudár termetű, fekete hajú Turányik Júlia idén végez a veszprémi Lovassy gimnáziumban. Vele és családjával szintén a Lamberg-kastély kapujában találkoztunk. A diáklány rendszeres olvasója a Naplónak, ott bukkant rá a PLT turisztikai játékának felhívására. A kirándulásra nem csupán szülei, Turányik Ági és Turányik László, de a nagymama, Halász Andrásné is elkísérte. A nap folyamán a kis csapathoz Turányikék nagyobbik lánya is csatlakozott a vőlegényével. Azért csak később, mert előző nap lakodalomba voltak hivatalosak - tudtuk meg az édesanyától, aki szerint a játék arra is jó, hogy összehozza a családot. 

A kisportolt fiatalember, Németh János éppen a Lamberg-kastély kapuján elhelyezett márványtáblát fényképezte, amikor megszólítottam. A tábla arról tanúskodik, hogy Mór városa nyerte el 2009-ben a Fejér Megyei Hírlap versenyén az A legkedveltebb üdölőhely címet. 
Németh János és útitársa,  Zbisko Attila profi művelője a geocachingnek - derült ki a beszélgetés során. Autóval érkeztek Veszprémből, és Mórra jövet már Bodajkon és Csókakőn is fölkutattak egyet-egyet a magyar kesselők által hivatalosan elhelyezett több mint háromezer láda közül. Ami a PLT játékát illeti: eddig mind a három helyszínen ott voltak, és a hátralévő öt fordulót sem szeretnék kihagyni - derült ki a két fiatalember által mondottakból.

Az egyik kupon a Mór egyik legfőbb ékességének számító Lamberg-kastélyba jogosított kedvezményes árú belépőre. A játékosaink által tanúsított nagy érdeklődésre való tekintettel két vezető kalauzolta vasárnap a látogatókat a barokk stílusban épült egykori főúri rezidencián. Az itteni látnivalók között, mint azt Berta Mária, az egyik kalauz elmondta, egyaránt szerepeltek például Victor Vasarely munkái, a svábszoba vagy az 1948-as móri csatát megjelenítő terepasztal. 

A Wekerle Sándor Szabadidőközpontban a játékosok az ajándékkupon ellenében ötvenszázalékos kedvezményt kaptak az uszoda-, illetve a szaunabelépő árából. Az első játékos, aki igénybe vette a kedvezményt, a szombathelyi Első Lászlóné, Helga volt, akivel a medence partján beszélgettünk. - A férjem is itt van, ő azonban ezúttal kihagyta az uszodát, mivel néhány nappal korábban fölsebesítette a lábát. Pedig a szabadidőközpont nagyon szép, és még csak sokan sincsenek a medencében - mondta el a hölgy, aki életében először járt Móron. 

A fehérvári Arányi István doktor és felesége a Lamberg-kastély megtekintése után a Tárlat étteremben ebédelt. (Az étterem  a főétel mellé  ajándék levessel, desszerttel vagy gyermekétellel kedveskedett ezen a napon  Több mint térkép e táj című játékunk résztvevőinek.) 
- Jópofa, ugyanakkor tiszteletre méltó kezdeményezés a PLT részéről ez a játék - vélekedett Arányi István, aki szerint fontos lenne, hogy mindenki legelőször a saját hazájával ismerkedjen meg. A játék révén jutottak el a Ság-hegyre - tette hozzá -, amelyet egyébként valószínűleg sohasem ejtettek volna útba. 

A Hétkúti Wellness Hotel Lovas éttermének a Vértesre néző teraszán vasárnap ebédidőben számos olvasónk fordult meg és ízlelte meg féláron a kupon ellenében a hagyományos sváb menüt, a buggyantott tojással készült levest és a csőszpecsenyét. Bognár Ferenc és felesége Tapolcáról rándult ki, az autón a kerékpárjukat is elhozták. Kihasználták a játék teremtette alkalmat: egy bringatúrát is tettek a Vértesben.

A két Rostaházy nővér, Eszter és Krisztina a közeli Guttamásiból férjestül, kisgyerekestül érkezett vasárnap Mórra. Nem most kapcsolódtak be a játékba - mondták el a vendéglő teraszán, Kisapátiban is voltak. Szigorúan gyerekestül - tették hozzá.

A zirci Szelthoffer Ferencnek és feleségének már nem jutott külön asztal, így a tudósító mellé telepedtek le ebédelni. Csakhamar róluk is kiderült: ők is játékunk résztvevői. 
Nagyon okos ötlet volt a PLT részéről ez a játék - vélekedett a férj. Már csak azért is, mert enélkül ők is nagyon nehezen mozdulnak a feleségével. Így viszont volt, ami motiválja őket a közös kirándulásra - tette hozzá. 

- Ha nem vasárnap, hanem szombaton rendezik a játékot, biztosan többen éltek volna azzal a szállásdíjból adott ötvenszázalékos kedvezménnyel, amelyet a Mórral szomszédos Bodajkon kínált a játék résztvevőinek a Véndiófa fogadó - legalábbis a fogadós, Réder Mónika ekként vélekedett, amint Csókakőre menet útba ejtettük a tófürdő közelében álló tornácos épületet. 

A ragyogó, nyarat idéző napsütésben gyönyörű panoráma tárult azok szeme elé, akik vasárnap felmentek Csókakő magányos sziklaszirten álló várába. Márpedig nem kevesen lehetettek ilyenek - erre utalt délután az autókkal teli parkoló. Itt is ötvenszázalékos kedvezményt kaptak a játék résztvevői a vár felújításának támogatását célzó jegyből. 

- Joggal olyan népszerű a PLT kesselős játéka - vélekedett a családostul érkező Litvai Gábor, miközben alig győzött betelni a kőfalakról elé táruló látvánnyal. A Zala megyei Batykról érkező férj és felesége, valamint két fiuk, a 14 éves Bálint és a 10 éves Gábor oda-vissza több mint 300 kilométert utazott vasárnap azért, hogy részt tudjanak venni a pecsétgyűjtésben. Csókakőről nem most hallottak először, ám lapjaink nyolchetes játéka bírta rá végül őket, hogy fölkerekedjenek - mesélték.

Mint azt a tömeges részvétel mutatja is, a harmadik fordulóban is töretlen lapcsoportunk geocaching játéka: a vasárnap újonannan csatlakozók száma meghaladta százat. Akivel csak beszéltünk, mind úgy nyilatkozott: kívácsian várja, hogy hol lesz jövő hétvégén a játék negyedik helyszíne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!