Utazó

2016.03.29. 16:20

Időutazás - német módra

A német főváros nem alszik téli álmot, a mínuszokban is nyüzsögnek az utcákon a turisták, a fázósabbaknak is izgalmas kalandokat ígér: gazdag múzeumi gyűjteményeiben ugyanis több millió év történelme és élővilága elevenedik meg az utazó szeme előtt.

Szarka Evelin

Szinte lehetetlen áttekinteni a változatos kínálatot, az azonban biztos, hogy a klasz-szikus festészet remekműveitől kezdve az alternatív alkotásokig, sőt, a természettudományos felfedezésektől a berlini fal kézzelfogható emlékein át a babiloni relikviákig mindenki megtalálja a kedvére való kiállításokat. A műszaki múzeum űrhajózási és hajózási gyűjteménye mellett számos, a város és a német zsidóság történetét bemutató kiállítás működik a fővárosban, de akár Picasso és Dalí munkásságának egy kevésbé ismert szeletét is megtekinthetik itt a modern művészet iránt érdeklődők. Az ezernyi szín, íz és hangulat az utcákon is megjelenik, nincs egy olyan zug Berlinben, ahol egy meghökkentő vagy megmosolyogtató kiállítási tárgy vagy szobor ne állítaná meg a kirándulókat.

Charlottenburgot a német főváros Versailles-ának is nevezik

A túrát érdemes a porosz birodalmi nagyságot és a brandenburgi választófejedelmek régészet iránti szenvedélyét hirdető Múzeum-szigeten kezdeni. Az öt múzeumból álló épületegyüttes őrzi ugyanis az egyiptomi kincsek egyik legismertebb darabját: az Új Múzeum ad otthont Nofertiti királynő lenyűgöző mellszobrának. A páratlan papiruszgyűjtemény megtekintése után az őskori és ókori leletek rajongói vegyék útjukat a Pergamon Múzeum felé. Mivel felújítási munkálatok miatt néhány évig nem látogatható a kiállítás fő attrakciója, érdemes később (is) ellátogatni Berlinbe, hiszen ezt az élményt kár kihagyni: a monumentális építmény 36 méter széles, amelynek húszméteres lépcsőjét a restaurátorok munkájának köszönhetően a látogatók is megmászhatják, miközben megcsodálják a dús faragású frízeket és a kecses antik görög oszlopsorokat. A milétoszi piac kapuján áthaladva a relikviák több ezer éves vásári hangulatot idéznek fel, és szinte észrevétlenül vezetnek el az élénk színekben pompázó Istár-kapuhoz. A kék-arany mázas téglák állatábrázolásai kifogástalan állapotban maradtak az utókorra, ezért a 14 méter magas díszes babiloni kapu nemcsak méretei miatt, hanem művészi értékét tekintve is egyedülálló kincse a kiállításnak.

Minden utcasarkon felfedezhetünk egy-egy érdekes alkotást

A neobarokk Bode Múzeum éremgyűjteménye mellett bizánci szobrokat, textileket és kerámiákat mutat be, míg a neoklasszicista Régi Nemzeti Galériában elsősorban a német festészet remekműveivel ismerkedhetünk meg.

A gyerekek egyik kedvence biztosan a Természettudományi Múzeum lesz, ahol a világ legnagyobb kiállított dinoszaurusz-csontváza, a 22 méteres brachioszaurusz várja a kis kalandorokat. A dinók csarnokában az üvegkupola alatt egy Tyrannosaurus rex kitűnő állapotban megmaradt csontokból rekonstruált váza és több más őshüllő maradványa is megtekinthető a tanzániai Tendaguru-ásatások régészeti anyagából. A 30 millió darabból álló ásványtani, zoológiai és paleontológiai gyűjteménynek csak egy töredékét állítják ki a 19. századi épület több szintjén, így is szinte végtelennek tűnik a kiállítások anyaga - ám az ésszerű rendezésnek és az interaktív, látványos bemutatóknak köszönhetően könnyen eligazodhat közöttük a látogató. Az evolúciós előadások mellett csillagászati ismeretekkel gazdagodhatnak a múzeumba érkezők, a Tejútrendszert és a Föld működését és felépítését pedig 3D-s vetítésekkel és megfogható, kipróbálható modellekkel teszik szemléletessé a számukra.

A Természettudományi Múzeumban óriási csontvázak várják a dinók szerelmeseit
Fotó: Szarka Evelin

Teljesen más jellegű kikapcsolódást ígér az East Side Gallery, amely a berlini fal egy épen maradt, több mint egy kilométeres részét használja szabadtéri kiállítótérnek: színes és szürreális graffitik váltakoznak mélyebb politikai üzenetet hordozó, fajsúlyosabb alkotásokkal.

A történelem egy másik korszakába csöppen a látogató a barokk Schloss Charlottenburgban, ahol I. Frigyes porosz király és felesége életét bemutató idegenvezetésen ismerheti meg a 17. századi uralkodók vidéki hétköznapjait. Mivel a kastély a II. világháború bombázásaiban súlyosan megsérült, a pazar termek berendezése néhol túlzottan makulátlannak tűnhet. A rokokó díszítésű szobák, a kínai és japán porcelángyűjtemény és a korabeli romantikus francia festmények válogatása részben a gondos felújítók munkáját dicséri.

A DDR Museum Berlin interaktív kiállításán a látogató hidegháborús kémmé válhat, belenézhet a korabeli tévéműsorba, megismerheti az akkori divattrendeket, és nosztalgiázhat egy Trabant volánjánál - azaz újraélheti az NDK mindennapjait. A kiállítást egy élelmes vállalkozó hozta létre, ám valójában inkább csak laza kikapcsolódásra alkalmas, mivel egy történelemben jártas látogatónak elég felületes az anyag. Berlin további izgalmakat is tartogat a kémtörténetek kedvelőinek: a titkos ügynökök módszereit bemutató Stasi-központból kialakított múzeum különleges gyűjteményével egy későbbi írásunkban foglalkozunk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!