Utazó

2015.02.03. 09:45

Nemzeti parkokban, természeti kincsekben gazdag ország vagyunk

Nem is gondolnánk, hogy ebben a kis országban milyen gazdag és változatos a természet! Erdő borította hegyek, lágy dombságok, szikes puszták, szélesen hömpölygő folyók, ritka növény- és állatfajok, csodás barlangok, megannyi különlegesség, amit látni kell. Remek családi program nemzeti parkjaink valamelyikét felkeresni.

Osváth Sarolta

Természeti kincseink gazdag tárházát a nemzeti parkokban találjuk, hazánkban tíz kiemelt területet tartunk számon, ahol különösen fontos védeni, megőrizni és megmutatni mindazokat az egyedi értékeket, amelyekkel büszkélkedhetünk. Az ország első, legrégebbi és legnagyobb ilyen területe a Hortobágyi Nemzeti Park, amely egyben a világörökség része is. Különlegessége, hogy együtt van jelen a szikes puszták és a vad vizek világa, ahol az ellentétek fantasztikus természeti jelenségeket produkálnak. A Hortobágyi Nemzeti Parkban a nyári rekkenő melegben ma is látható a délibáb csodája, ősszel a darvak vonulása, tavasszal pedig a természet megújulása. A vadasparkban az ősi puszta vadvilágával ismerkedhetünk.

A Dunakanyar látképe. Ez Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete, szerepel a világörökségi várományosi listán is

A legfiatalabb 2002-ben alapították az Őrségi Nemzeti Park, amelynek csaknem 44 ezer hektárnyi területéből több mint háromezer fokozottan védett. Az ország legnyugatibb vidékén gyönyörű erdők, virágos rétek várják a látogatókat. Az őrségi falvakban a népi hagyományokat és szokásokat sikerült változatlan formában napjainkig megőrizni. Az Őrséget a nemzeti park által szervezett vezetett túrákon fedezhetjük fel a legjobban: láthatunk boronafalú vagy kódisállásos parasztházakat, szoknyás fa haranglábakat, kaszáló-gyümölcsösöket, Őriszentpéteren és Veleméren Árpád-kori templomokat, Magyarszombatfán tanulmányozhatjuk az őrségi gerencsér mesterséget. Kevesen tudják, hogy a közeli Kőszeg is különleges természeti kincseket rejt: a Bechtold István Látogatóközpontban a környék jellegzetes élővilágával ismerkedhetünk meg, érdemes benézni a mellette lévő aprócska arborétumba, a Chernel-kertbe is.

Igazi felfedezőknek és az aktív turizmus híveinek való a Körös Maros Nemzeti Park, amely az ország délkeleti felén, a román határszélen, szigetszerűen terül el. Kerékpárral, kenuval nagyszerű kirándulásokat lehet tenni a szinte érintetlen természetben. Az egyik legnagyobb látványosság a Kardoskúti Fehértón a tavaszi és őszi madárvonulás, de a túzokok tavaszi dürgése Dévaványán, a Kis-Sárrét fennmaradt mocsárvilága, a Körösök és a Maros ligeterdei, vagy a Kígyósi-puszta kunhalmai is felejthetetlen élményt nyújtanak. Már csak azért is, mert ezek az ország kevéssé ismert részei a Dunántúlról érkezők számára, a látogatóközpontok és tanösvények, például a Bihari madárvárta, a réhelyi, a kisvátyoni, a halásztelki, a kígyósi, a Mágor-pusztai, a szarvasi Anna-ligeti tanösvény és a Körösvölgyi Állatpark igazi kuriózumokat mutat be.

Mindenkinek látnia kell Magyarország leghosszabb cseppkőbarlangját, amely az Északi-Középhegységben, Aggteleken, illetve Jósvafőn található. A csaknem 25 kilométernyi föld alatti világ egészen egyedülálló élmény, nem véletlen, hogy Szlovákiába átnyúló részével együtt 1995-ben felkerült a világörökségek listájára. A Baradla -Domica-barlangrendszer hazai szakaszán hat gyönyörű, a színes cseppkövek változatos formavilágát elénk táró barlangot fedezhetünk fel. Különböző nehézségi fokú túrák indulnak egész évben.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén a barlanglátogatásokon kívül részt vehetünk az Aggteleki-karszt természeti, kulturális értékeit bemutató gyalogos és kerékpártúrákon, falusétán, kézműves foglalkozásokon, belekóstolhatunk a hagyományos kenyérsütő mesterségbe is. Külön érdekességet jelentenek a lovasprogramok, akár lóháton vagy lovaskocsin is bejárhatjuk a nemzeti park legszebb részeit. Magyarország egyetlen hucul (rendkívül szívós, kistestű ló) törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn található.

Idén 40 éves az Ócsai Tájvédelmi Körzet. Az öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit

Tavasszal pedig irány a Bodrogzug, az ország egyik legszebb vízitúrázó területe! A tavaszi áradások jelentik a szezon kezdetét április végén, május elején, ám vízitúrázni itt csak engedély birtokában lehet.

A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területe völgyet, hegyet, szigetet egyaránt magába foglal, ide tartozik egyebek közt az Ipoly-völgy, a Pilis, a Börzsöny és a Dunakanyar a Szentendrei-szigettel, a főváros izgalmas barlangjai, a csodás Alcsúti Arborétum, az idén 40 éves Ócsai tájvédelmi körzet és számos különleges látnivaló. Nagykovácsiban, a Nagy-Szénás tanösvény a világon egyedül itt tenyésző pilisi len miatt védett, de nem ez az egyetlen értéke: a kontinensen egyedülállóan gazdag dolomitvegetáció szintén hatalmas természeti érték. Szakvezetéssel az év bármelyik részében látogatható. A vezetett túrákon a Tápió-vidéken a szürkemarhagulyát és a Nyík-rét természeti értékeit, a Dinnyési-fertőn a vonuló madarakat lehet megcsodálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!