Utazó

2007.12.05. 13:22

Fürdőmustra északkeleten

A tél közeledtével előtérbe kerülnek a szabadidős programok közül a különböző gyógy- és termálfürdős kirándulások. Nézzünk hát szét egy kicsit az ország keleti részében, milyen kínálat várja az odalátogatókat.

PLT

Körutunk első állomása Hajdúszoboszló, a debreceni térség egyik legismertebb fürdővárosa. Itt található az ország legnagyobb strandja, hatalmas csónakázó- és horgásztóval, megszámlálhatatlan medencével, hullámfürdővel, tengeri élményparkkal, csúszdaparkkal és még számos olyan attrakcióval, amely feledhetetlenné tudja tenni a pihenést. Viszont ezek a nyári hónapokban állnak rendelkezésre, ilyenkor csak kellemes sétát tehetünk a területen.
A termálvízzel töltött medencék azonban télen is elérhetőek és úszásra alkalmas is van közöttük. Az épületekkel körülvett nyitott udvaron több élményelemekkel beépített csobbanó áll rendelkezésre, a fázósabb vendégek pedig igénybe vehetik a fedett rész medencéit. Szinte minden létező gyógykezelés rendelkezésre áll a gyógyfürdő területén, de a szállodák döntő többsége is rendelkezik néhány kezelési lehetőséggel.

A város jól felkészült a turisták érkezésére, megfizethető boltok, éttermek, vendéglők, cukrászdák, üzletek várják a fürdések között a vendégeket. Rengeteg helyi szervezésű programot és kikapcsolódási lehetőséget kínál a település, de közel van Debrecen, a cserepeiről híres Nádudvar és a Hortobágy is könnyen elérhető.
Ha már említésre került, legyen a következő állomás Debrecen. A Nagyerdőben szintén kellemes gyógyvizű termálfürdő várja a vendégeket, különböző hőfokú medencékkel, kívánság szerint. Viszont ami igazi attrakció a városban, az kétségkívül a mediterrán fürdő, ami messze földről idecsábítja a látogatókat. A család minden tagja számára kínálnak itt kellemes időtöltési lehetőséget, kezdve a hangos csúszdáktól a csendes szaunákig. Ha a lehetőségek tárházát szeretnénk kipróbálni, ne csupán néhány órát szánjunk a komplexum meglátogatására, még ha nem is egy olcsó szórakozási lehetőség.

Hogy maga Debrecen milyen kulturális, művészeti és szórakozási lehetőségeket biztosít a turistáknak, abba belekezdeni sem érdemes. Az biztos, hogy napokon át képes programot biztosítani minden korosztály számára.
Ez utóbbi kevésbé mondható el a következő állomáshelyünkről, Balmazújvárosról. Ide inkább a nyugalomra, a csendes kikapcsolódásra vágyók tervezzék pihenésüket. A barátságos, családias jellegű fürdő termálvizes medencéi kellemes időtöltésnek bizonyulnak. A fürdővel egybeépített szállodában szinte minden kiegészítő szolgáltatás elérhető reális áron, amit egy fürdővendég igényelhet.

De unatkozásra nem lesz lehetőségük a térség egyik legfiatalabb települését, Tiszaújvárost felkereső vendégeknek sem. Igaz, a hatalmas komplexum szabadtéri medencéit, hullámfürdőjét, gyermekeknek kialakított élményvilágát, csúszdáit itt is csak a nyári hónapokban lehet igénybe venni, de a zárt térben lévő, különböző hőfokú termálmedencék, a belülről úszva megközelíthető udvari medence és a kiegészítő szolgáltatások teljes skálája télen is rendelkezésre áll. Természetesen a fürdőhöz gyógyszolgáltatások tartoznak, a wellness minden kelléke megtalálható.

A nem csupán fürdeni vágyókat igazi csemege várja néhány kilométerre, az M3-as autópálya polgári leágazásánál. A nyáron elkészült régészeti park egész napos időtöltésre biztatja a család minden generációját. Találunk itt a környékbeli emberek mindennapjait bemutató skanzent, jurtaparkot, szintén életképjelenetekkel berendezve, a betelepülő magyarságra emlékeztető, fából és földből épített vársáncot, fatornyot, fából és sárból épített hajdani házat és természetesen az egész parknak apropót adó sírdombot, amit az autópálya építésénél fedeztek fel.
Színpadán egész évben koncertek és színielőadások láthatóak, szabadidőparkjában tó, sütögetőhelyek, állatsimogató, pónilovaglás, játszótér, sportpályák és egy igazi különlegesség, kerti kemencében sült kenyérlángos várja a vendégeket.

A következő állomás Nyíregyháza. A város maga csupán kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál, de a határában levő Sóstófürdő igazi fürdőparadicsom télen-nyáron. A téli időszakban itt a zárt fürdőház medencéire szorulunk, annak ellenére, hogy hatalmas strand van a meseszép tó partján. Kötelező látványosság  híres állatkertje és a temérdek épületet felvonultató skanzen, amely hű képet ad a lakosság hajdani életéről. A parkerdő és a tó kirándulásokra csábít, még ha igazi pompáját ebben az időszakban nem is tudja kimutatni.

Kirándulásunk következő és egyben utolsó állomása a világhírű miskolctapolcai barlangfürdő. Találunk itt sziklából kiömlő dögönyözőket, csillagos égboltot utánzó termálmedencéket, de hagyományos gyógymedencéket is éppen úgy, mint az elengedhetetlen szaunavilágot és egyéb wellness-kínálatot, no és természetesen ezt mind a hegy oldalában. A szabad ég alatt is van csobbanó, ami sziklafolyosón át közelíthető meg. Különleges élményt jelent az esti-éjszakai fürdőzés, amit ilyenkor csak hétvégeken lehet kihasználni.

A fürdésen kívüli időtöltésről gondoskodik Miskolc városa megannyi kulturális és szórakozási lehetőséggel, vagy éppen Diósgyőr vára, ami nem csupán építészetileg, de tornyainak panorámájával is kötelező látogatási célpont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!