útikalauz

2018.02.24. 11:00

Rómát látni és meghalni

 A régi római közmondással ellentétben nem kell meghalni ahhoz, hogy lássuk a világ egyik leglátogatottabb városát, amely több, mint 2500 éve áll a Tevere partján.

Juhász-Léhi István

sdfvsdfvsdf Foto: sdf

Hogy milyen hányattatásokon ment keresztül az egykori Római Birodalom fővárosa, mi sem bizonyítja talán jobban, mint az a tény, hogy amíg Róma 330-ban közel 1 millió főnyi lakosságot számlált, addig a magyar államalapítás (1000) idején alig lakták 20 ezren…

Róma nem „két-három napos” város, ám persze ha reggeltől estig járjuk az utcákat, megérezhetünk abból valamit, hogy miért akarunk azonnal visszatérni az örök városba. Ám, mielőtt megtervezzük római kirándulásunkat, nem árt tudni, hogy a nyári időszakban, valamint a katolikus ünnepek (húsvét, karácsony) idején jóval többen vannak a városban, és drágábbak a szállások. A szállásokkal kapcsolatban tény az is – csakúgy, mint a repülőjegyek -, hogy korábban lefoglalva jobb áron kaphatók.

Ha megvan a (fapados) repülőjegyünk, és van hol lehajtani a fejünket, érdemes végiggondolni, hogy mit nézzünk meg, miként közlekedünk a városban és nem utolsósorban hol étkezünk. Ami kötelező Rómában: Vatikán (Szent Péter-bazilika), Colosseum, Forum Romanum, Trevi-kút, Spanyol lépcső, Angyalvár.

Ami kötelező Rómában: Vatikán és a Szent Péter-bazilika Fotó: pixabay.com

Természetesen online jegyet a vatikáni múzeumokba, és a Sixtus-kápolnába is lehet venni, ami lehet, hogy néhány euróval drágább, viszont nem kell sorban állni. A tömeg egyébként hétköznap 11 és délután 3 óra között kerülhető el. Jó, ha tudjuk: rövidnadrágban, szoknyában, fedetlen vállakkal a templomokba nem lehet belépni. Tovább indulva felfedező túránkon kombinált jegyet válthatunk a Colosseumba (Róma egyik szimbóluma, a legnagyobb amfiteátrum, amely a Római Birodalom idején épült, a római építészet egyik legjelentősebb alkotása.), a Forumba, és a Palatinus múzeumba 12 euróért. (A 18-25 éveseknek 7,50 euró, 18 év alatt ingyenes.) Figyelem! Erősen fél napos elfoglaltság, és hiába látható kívülről, érdemes megnézni.

Az ókorban „maradva”, nézzük meg a Pantheont, amely az egyik legjobban megmaradt ókori római műemlék, amely teljesen korabeli állapotában, és az eredeti pompájában látható. Az Angyalvár is lassan kétezer esztendeje épült, hiszen Kr. u. 139-re készült el. Ráadásul az oda vezető hidat, a Ponte Sant’Angelot sokan Róma legszebb hídjának tartják.

Ami kötelező Rómában: a Colosseum Fotó: pixabay.com

És még mindig csak apró szeleteket láttunk, hiszen ott van még a Spanyol lépcső, Európa leghosszabb, és legszélesebb kültéri lépcsője, a Trevi-kút, az egyik leghíresebb, és legszebb és szökőkútba rengetegen dobnak aprópénzt, hogy visszatérhessenek Rómába.

Caracalla termái, Piazza del Popolo, Piazza Venezia, Kapucinusok kriptája, San Clemente bazilika, Ostia Antica és Lido di Ostia tengerpart, hogy csak néhány további csodát említsünk, hiszen felsorolni is nehéz a látnivalókat. Mindenképp szánjunk rá legalább egy fél hetet, hogy felfedezzük ezt a csodálatos várost!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!