Utazó

2007.04.25. 08:30

Dél-zalai barangolás

Dél-Zala bővelkedik a látnivalókban: természeti értékekben, táji és építészeti kincsekben, ám ezek gondozása, turisztikai vonzerejük kihasználása évekig elmaradt a kívánatos mértéktől. Ezen problémát orvosolta néhány éve a Pannonhát Tájpark létrehozása.

PLT

Tekintve, hogy a tájpark területe gyakorlatilag a fél megyét átöleli, a kényelmesebbek akár autóval is felkereshetik egyes állomásait. Így azonban lemaradnának arról az élményről, amelyet az erdőkkel borított dél-zalai dombokon gyalog, kerékpárral, lóháton vagy szekéren való végighaladás jelent.

A tájpark északi részén lévő Hahót szőlőhegyeiről indulva elsőként a frissen kitisztított Mackó-forrást érdemes felkeresnünk, majd szánjunk mindenképpen pár órát a változatos állat- és növényvilággal rendelkező pötrétei tavakra. Továbbhaladva a helyi polgármester ötlete nyomán fából felépített rajki vár tövében pihenhetünk meg ismét, erőt gyűjtve az előttünk álló, kicsit hosszabb túraszakaszra.

Ha már erre járunk, ne felejtsünk el felmenni a csodálatos panorámával rendelkező gelsei Öreg- és Szoros-hegyekre, ahol a jobbágyidőket idéző kontyos nádfedeles pincék sora vár bennünket - s ha szerencsénk van, könnyen találunk vendégszerető házigazdát, aki az errefelé termő szőlőből készült jóféle borokkal megismertet bennünket. Utunkat a térséget gyakorlatilag kettészelő Principális-csatorna felé folytatva Pölöskefőre érünk, ahol a Pálfy-kúria parkjában hatalmasra megnőtt évszázados platánok árnyékában hűsölhetünk.
Az Orbán-kápolnáról is ismert Gelseszigeten át az Újudvar melletti erdőségeken keresztül vezet a túraútvonal. A Csibiti-völgy védett botanikai és zoológiai értékei miatt minden valamirevaló túrázó számára kihagyhatatlan célpontnak számít, s hasonló kincsekkel büszkélkedhet a nagybakónaki Kőszikla-szurdok is, ahol ráadásul az Árpád-forrás hűs vizével frissíthetjük fel magunkat.

Erdei utakon haladhatunk tovább Orosztony és Kerecseny irányába, ahol az örömhegyi kulcsosházban is megpihenhetünk. Utóbbi településen egzotikus és őshonos állatokat is láthatunk: bivalyoktól kezdve emukig rengeteg fajtát, még japán csüngőhasú malacokat is megtekinthetünk. Az orosztonyi Pogányvár kilátójára felkapaszkodók a Kis-Balaton látványát élvezhetik. Akik pedig közelebbről is meg akarnak ismerkedni a terület nemzetközi hírnevet szerzett páratlan élővilágának részleteivel, látogassanak be a Zalaváron létrehozott Kis-Balaton Házba, ahol egy tájékoztató kiállítást tekinthetnek meg. A tárlat segítségével szerzett elméleti tudást további élményekkel egészíthetjük ki, ha Balatonmagyaród felé tartva felkeressük a Kányavári-szigetet. Ott számos kilátót találhatunk, amelyekből messzelátóval megfigyelhetjük a madarak mindennapos életét.

Alig néhány kilométer innen Zalakomár határában a kápolnapusztai bivalyrezervátum, ahol az ország legnagyobb ilyen csordáját mutatják be. Zalakomár más látnivalókkal is szolgál a turistáknak: az ormándpusztai kastély parkja is megér egy kirándulást, ráadásul ott található a Csöngő-kúti forrás, amely mellett kisebb pihenőhely vár mindenkit. A szomszédos Galambokon egy 19. századi, jelenleg tájházként működő, a korábbi építési szokásokat és a hajdani életet jól tükröző egykori parasztház látható.

A Pannonhát Tájparkban tett jókora túránk vége felé közeledve Zalakarosba érünk, ebbe a termálvizéről és gyógyfürdőjéről Európa-szerte híres kisvárosba, ahol a szabadidő eltöltésére, aktív sportolásra természetes környezetben is lehetőségünk nyílik, s ehhez mindössze a helyi parkerdőt kell felkeresnünk. A tájparkban szinte minden megállónál elhelyezett információs táblákat, esőbeállókat, szabadtéri asztalokat és padokat itt is megtaláljuk.
A fürdőváros szőlőhegyéről már látható Zalamerenye, ahol igazi növénykülönlegességeket tartogat az út: először szerb akácoson vághatunk keresztül, majd egy védett bükkösben megbúvó gesztenyefacsoportra bukkanhatunk. Innen Kisrécse felé vegyük az irányt, ahol a Kendlimajorban szépen felújított tájjellegű házikókat csodálhatunk meg, majd továbbhaladhatunk az Inkey-kastéllyal büszkélkedő Nagyrécsére. Egy leget is magáénak tudhat a tájpark: Közép-Európa legnagyobb gyümölcsöse húzódik Zalasárszegen - igaz, a látogatók elől el van zárva a hatalmas létesítmény, ám a környékbeli gazdák birtokai, amelyek között vezet az út, mégis ízelítőt adnak a helyi gyümölcstermesztés kultuszából.

A tájpark legnagyobb településén, az évszázadokon át a megye legjelentősebb városaként számon tartott Nagykanizsán a történelmi belvárost érdemes elsőként végigjárnunk. Innen kényelmes kerékpárút vezet Sormásig, ahonnan pedig a kegyhelyéről és borairól ismert Homokkomáromba juthatunk. A városból dél felé fordulva pedig Liszóba érkezünk, ahol a helyi tavacska szintén kellemes időtöltésre ad lehetőséget. A szomszédos Surdon a Zichy pihenőparkban több száz éves platánok árnyékában sétálhatunk - s ha még bírja erőnkből, eljuthatunk Nemespátróba. A fenyvesekkel borított dombtetőn elhelyezkedő falucskából káprázatos panoráma nyílik a környékre - méltó befejezéseként a Pannonhát Tájparkban tett kirándulásunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!