Utazó

2007.07.04. 07:10

Csend és buli a parton

"Elsüllyed a kenu, ha beleülsz" - viccelődött a gyerek, amikor elhatároztam, hogy a Velencei-tavat most egészen más szemszögből szeretném megismerni. Bejártam már a partját többször is.

PLT

Tudom, hogy Pákozd-Mészeg-hegyen nyáron át nyitva a Tourinform-iroda, amelynek az az érdekessége, hogy az információkon túl borkóstolókat is szerveznek, persze, ha megrendeli a csoport. Nem kell viszont rendelni, hiszen  a kiállítás állandóan megtekinthető nyitvatartási időben, akár a pákozdi csata emlékeire, akár a honvédségi képekre, eszközökre kíváncsi a látogató. Sukorón, az Ingókövekhez tett izzasztó - de megéri - séta mellett érdemes megkeresni azt a néhány házat, amely ha kicsiben is,  de az egykori paraszti építészet remekeit reprezentálja. 

Az arborétum  növény- és állatvilága mellé   az emeleti kiállítóteremben egykori halászok, nádaratók,  vízi és vízparti emberek életmódjával, a birtokviszonyokkal ismerkedhetünk meg, valamint halászati eszközök tárházát kínálja a kirándulóknak a gyűjtő, a kiállítás rendzője, Nagy Sándor  erdész. Az arborétumot kezelő erdészet ajándéka a szalonnasütő hely, a fedett pihenő, valamint az a kalandváras játszótér, amelynek  egyik része egészen kicsiknek,  a másik nagyobbaknak, de anyáknak, apáknak is kitűnő szórakozást nyújt.

Ha rendesen elfáradtunk a hegyen, sétahajózzunk - nem kell evezni - át a déli partra. Vannak a tavon körjáratok és célutak is. Érkezzünk az agárdi vagy a velencei kikötőbe, egyik sincs túl távol egymástól a szárazföldön, eldönthetjük, mi legyen a következő program.  Az agárdi termálfürdő  nyáron is nyitva, igaz, szolgáltatásait elsősorban a   gyógykezelésre szorulók veszik igénybe, de a  fürdő szabad területein az idén már különféle,  a gyerekek és felnőttek  számára is jópofa játékok biztosítják a szabadidő eltöltését.

Amikor a vízre szállás esélyeiről beszéltem, komolyan gondoltam. A Velencei-tavi Vízi Sportiskola és Szabadidőközpont a vízi tanösvényen túrákat szervez az előre bejelentkező csoportoknak, baráti társaságoknak. Először is, a vízi alkalmatosság, a hétszemélyes kenu nem süllyed el, viszont aki a másfél-két órás túrán végigmegy - evez -,  életre szóló élményben részesül.  A túra változatos élőhelyeken vezet végig, kenuznak a vállalkozó szelleműek nyílt vizeken, nád- és iszapszigetek között, ösvényeken át. A szerencsésebb és figyelmesebb kenuzók    a tóban élő 26 féle hal közül láthatnak néhányat, vagy legalábbis felfigyelhetnek a csobbanásokra.
Ha halat nem is mindig lehet látni, de a békák muzsikálása, a szitakötők röpte és a madarak látványa mindenképp megéri a kenutúrázást. A kíváncsi vízisikló békákkal, kis halakkal, madarakkal táplálkozik, és odamerészkedik a csónakhoz. A mocsári teknős viszont hangtalanul siklik  a vízbe, ha a nádkupacokon élvezett pihenését valami megzavarja. Ha a vendégek  csevegése nem űzi el a nádasok csendjét, akkor  megfigyelhetik a tőkésrécét, a szárcsát, láthanak bütykös hattyút,  bár ez a faj egyre szaporább a tavon, nem kell hozzá sok türelem, hogy megjelenjen. 

A múltkor valószínűleg egy hölgypéldány  miatt tört ki a csetepaté két hím között, nagy szárnycsapkodással próbálta egyikük  elriasztani a másikat. Látványos viadalt produkáltak a víz fölött, míg a többiek békésen várták egy-egy hal felbukkanását.  A gémfélék inkább a Dinnyési Fertőn érzik jól magukat. A természetvédelem címerállata a nagykócsag,  állományuk jelentősen megnövekedett a tókörnyéken.
Nemrégiben a Fertőn barna réti héja kergetett egy galambot. Fenyvesi László természetvédelmi őrrel figyeltük a távcsövön át, melyiküknek  lesz  szerencséje. A héja egészen a vasúti sínekig kergette a galambot, amelynek sikerült megnyernie a légi harcot. A vasút zaját egyébként már megszokták a Fertő védett madarai, a vonatablakból kitűnően megfigyelhetőek a nádasokban, a mezőn pihenő madarak. A Velencei-tó rejtett  zugaiba él a vidra, őt nehezebb tetten érni a vízben, de térjünk vissza a szárazföldre, ahol ezen a nyáron is számos program várja a helybelieket, a nyaralókat. 

Július 5-től Nadapon láthatók a Velencei-tavi Nyári Játékok  produkciói. Minden hétvégén más-más partnerország a vendég, itt Svédország ízeivel, szokásaival találkozhatnak a látogatók. A rákövetkező héten Kápolnásnyéken Olaszország lesz az ízküldő, Pákozdra a lengyel, Pázmándra a francia, Zichyújfaluba a holland, Sukoróra a német ízek csábítják egy-egy hétvégére a látogatókat. A négynapos hosszú hétvégeken megatáncosok, népszerű művészek lépnek fel, de  a  települések  művészeti csoportjai is színpadra kerülnek. A hírek szerint dúskálhatnak az utazók a nyári programokban a Velencei-tó partján, de aki a csendes, családi pihenésre vágyik,  nem csalódhat, lesz csend és nyugalom is a  tóparton.  

Az agárdi Popstrand ki-emelkedő ünnephez érkezett, ebben az évben lesz 30 éve, hogy megkezdték működésüket. Az idei ünnepi program az alábbi. Július 7: Tankcsapda; július 14-én R-Go; július 21-én Ákos; július 28-án Edda; augusztus 4-én Irigy Hónaljmirigy, Bikini; augusztus 18-án Demjén Ferenc; augusztus 25-én Benkó Dixieland Band-koncert lesz. Július 27-29-én rendezik a II. Aerobicampo-találkozót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!