Utazó

2012.04.25. 09:29

Csábító zalai tájak

Barangolásra csábító erdők, bájos falvak, kéklő tavak; bármerre is járunk Zalában, szinte kőhajításnyira találjuk egymástól a természeti és kulturális értékeket. Ezúttal egy olyan kistelepülést ajánlunk olvasóink figyelmébe, amely épített öröksége és szép környezete miatt is vonzó célpontja lehet a túrázóknak.

Horváth A. Attila

A megyeszékhely és Zalalövő között félúton, a Zala folyó szomszédságában, dimbes-dombos környezetben fekszik a valamivel több mint 400 lakosú Zalaszentgyörgy. Temető öleli körül a falu határában magasodó Árpád-kori épületet; elvéteni sem lehet az irányt, mivel a 13. században emelt, román stílusú műemlék a főút mellett hirdeti büszkén a kistelepülés 78 évszázados múltját. Csak egy kis emelkedőt kell leküzdenünk ahhoz, hogy elérjük az ősi templomot.

Harminchét évvel ezelőtt, 1975 tavaszán a régészek értékes és lenyűgöző középkori freskórészleteket tártak fel a templomban; a falakat beborító, sajnos csak töredékesen fennmaradt képek egy része vélhetően vértanúkat ábrázol. E hosszan tartó feltárás alkalmával derült ki az is, hogy a 17. század első felében két évtizedre evangélikus vallásra váltott a helyi plébános, a reformáció tehát ezt a vidéket sem kerülte el, később aztán újra katolizált a lakosság zöme.

Jóval "fiatalabb", de nem kevésbé érdekes a faluhoz tartozó (a központtól pár kilométerre északnyugatra található) Zélpuszta barokk körtemploma; ez utóbbi épület is országos védettség alatt áll. Az egyhajós, háromkaréjos, Szentháromság titulusú templomot 1767-ben emelték, majd 1778-ban toronnyal bővítették, később állapota leromlott, használaton kívül került. Ha a környéken járunk, tekintsük meg az ódon épületet; nyugalmat árasztó környezete, méltóságteljes megjelenése miatt is érdemes a figyelemre.

Zélpusztát ugyanakkor nem templomáért, hanem tavaiért keresik fel a legtöbben: az egykori majorság területén, idilli tájban, erdők ölelésében alakították ki azokat a víztározókat, amelyeknek egy része évtizedek óta kedvelt horgászhely. A kirándulót változatos élővilág, védett flóra és fauna kíséri útján. Kijelölt strand nincs a tavakon, ám annak sem kell messzire utaznia, aki a nyári melegben szívesen megmártózna a vízben: a közeli zalalövői Borostyán-tó vagy a Vas megyéhez tartozó hegyhátszentjakabi Vadása-tó kiváló célpont lehet.

Ugyanakkor Zalaszentgyörgy közvetlen környezetét is érdemes felkeresniük a túrázóknak: a szomszédos Kávás község például a tájegységre jellemző népi építészet emlékeit őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!