6300 tonnát tartó vékony kötegek

2018.03.10. 12:00

Lenyűgöző látvány az Erzsébet híd

A főváros egyik legmodernebb hídja az Erzsébet, hatalmas fehér óriásként magasodik a két rakpart fölé. Kevesen tudják, hogy mai képét csak később, a világháború utáni felújításkor nyerte el,

Hankusz Kálmán

Fotó: Hankusz Kálmán

„Születésekor” merevített lánchídként „anyakönyvezték”. A híd önsúlyát a láncok hordták. Tervezésekor a századforduló legkorszerűbb eljárásait és szerkezeti megoldásait alkalmazták. A második világháborúban, a felrobbantásakor csak egyetlen töltet robbant fel a budai oldalon a déli lánckamrában. A lánc kiszalad a lánccsatornából és magával rántja a pilonokat ilyenkor. Helyreállítására a háború után, utolsóként került sor. Az új tervek szerint már nem láncok tartották a híd alsó pályáját, hanem kábelek. A régi pilonokat megtartották, bár többek inkább elbontották volna, és egy új helyen egy új hidat emelnek.

Fotó: Hankusz Kálmán

Van néhány különlegessége a hídnak, amelyeket normál esetben emberi szem nem láthat, hisz’ ezek vagy időszakhoz kötöttek, vagy elzárt helyen találhatók. Ilyen például a híd kikötése. A kábelköteg a föld alatt pászmákra van szedve és egyenként, minden egyes pászma ki van kötve. Lenyűgöző látvány, ahogy ezek a vékony kötegek tartják helyén a híd 6300 tonnáját. A másik különlegesség a pilonok felső vízszintes összekötő elemeiben található, vagy inkább látható.

 

Az elemek közepén és az alján van egy-egy körülbelül 200 forintos nagyságú furat, ami arra szolgál, hogy az esetlegesen keletkező (pára, eső) folyadékot elvezesse. Mivel a zárt acél szelvény belsejében sötét van, kint pedig világos, így létrejön a camera obscura jelensége, ezen az eleven működik a fényképezőgép. A szűk résen át beáramlik a fény és az acélszelvény oldalán megjelenik kicsiben és fordítva az úttest forgalma, mint valami vetítővászon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!